- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva najavljuje novu koncepciju spoljne politike: Videćete gde ćemo "pritiskati gas"

© Sputnik / Viktor TolochkoMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Nova koncepcija ruske spoljne politike mogao bi da bude objavljena već 2023. godine, izjavio je Aleksej Drobinjin, direktor Odeljenja za spoljnopolitičko planiranje ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Sada ću vrlo pažljivo reći da, ako ne bude više sile, mi se nadamo da ćemo početkom sledeće godine uspeti da objavimo taj dokument (spoljnopolitički koncept). Tada će svi moći da se upoznaju sa njom“, rekao je Drobinjin, govoreći na konferenciji u Diplomatskoj akademiji „Diplomatija u savremenom svetu: procene, izazovi, izgledi“.
On je saopštio da je novi tekst načelno odobren još u januaru 2022. godine, ali je „zbog razvoja situacije odlučeno da se nastavi rad i uzmu u obzir novi momenti”.
„Sada možemo da kažemo da smo u prilično poodmakloj fazi. Spremamo se za naredno razmatranje dokumenta na nivou Saveta bezbednosti“, dodao je Drobinin.
„Polazimo od toga da će mnogo toga što će biti tamo predviđati našu spoljnopolitičku liniju u narednih 4-6 godina, kako bi naši strani partneri, prijatelji, protivnici videli gde ćemo "pritiskati gas" u narednom periodu, a ne da govore, kako neki pokušavaju, da je ruska politika nepredvidiva. Nadamo se da će koncepcija odgovoriti na sva pitanja", zaključio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala