- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov otkrio cilj hibridnog rata Zapada protiv Rusije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Cilj hibridnog rata Zapada protiv Rusije je da se ona opkoli i pretvori u izopštenu državu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Danas Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti vode protiv nas sveobuhvatni hibridni rat koji je pripreman godinama, koristeći ukrajinske nacional-radikale kao ‘udarnog ovna’. Cilj ovog rata se ne krije: on nije samo da se naša zemlja pobedi na bojnom polju, uništivši rusku ekonomiju, već i da nas okruže sanitarnim kordonom i pretvore u neku izopštenu državu“, objasnio je Lavrov.
„Skup alata je širok: od direktne vojne podrške do neonacista, na šta je ministar odbrane SAD (Lojd) Ostin upravo juče direktno pozvao kada je izjavio da je potrebno da Oružane snage Ukrajina treba opremiti visokopreciznim oružjem i obučiti vojnike kako bi se obezbedio uspeh novih kontraofanzivnih operacija (kijevskog) režima koje se navodno spremaju, do neviđenih nezakonitih sankcija i otvorenih laži u pokušaju demonizacije Rusije“, naglasio je Lavrov.
Ruska strana je, prema rečima Lavrova, do poslednjeg trenutka „činila sve što moguće da smanji tenzije, traga za ravnopravnim sporazumom koji se uzajamno poštuje“. Upravo u te svrhe ruski predsednik Vladimir Putin je u decembru 2021. godine izneo inicijativu za izradu uzajamnih pravno obavezujućih garancija bezbednosti u zapadnom pravcu.
„Njih su, kao što je poznato, arogantno odbacili Vašington i Severnoatlantski blok. Nisu hteli ni da razgovaraju o našim legitimnim zabrinutostima. Sve to nam nije ostavljalo izlaz“, podsetio je Lavrov.
„Kada su pre godinu dana, po naređenju režima (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, Oružane snage Ukrajine, predvođene neonacističkim bataljonima, prešle na nasilno suzbijanje Donbasa, višestruko pojačavši bombardovanje naselja. Kao odgovor na zvaničan apel LNR i DNR, priznali smo njihovu nezavisnost i pritekli u pomoć u skladu sa članom 51 Povelje UN, pokretanjem specijalne vojne operacije“, objasnio je ministar.
Međutim, pokušaji da se Rusija izoluje su propali, primetio je ruski ministar.
„Pokušaji izolacije Rusije su propali, a to moraju da priznaju i naši neprijatelji“, rekao je Lavrov, govoreći u Državnoj dumi Rusije.

Pretvaranje Ukrajine u antirusko uporište

Politika Vašingtona i njegovih evropskih saveznika da Ukrajinu pretvore u antirusko uporište dostigla je tačku bez povratka, dodao je ministar.
On je naglasio da je sastavni deo aktuelne politike Zapada „višegodišnje obuzdavanje Rusije“, uključujući i kroz širenje NATO-a u pravcu ruskih granica, kao i „pretvaranje bratske Ukrajine u antirusko, rusofobično vojno uporište“.
„Poslednjih godina ovakva politika Vašingtona i njegovih evropskih satelita dostigla je tačku bez povratka“, ocenio je šef ruske diplomatije.

Svi zadaci će biti izvršeni

Lavrov je dodao da „spoljnopolitički kurs koji je predsednik odobrio za čvrstu odbranu nacionalnih interesa i istovremeno otvorenost za široku, ravnopravnu, međunarodnu saradnju dokazuje svoju delotvornost“.
Ministar je naveo da narod podržava spoljnopolitički kurs Rusije.
„Želeo bih još jednom da naglasim da je spoljnopolitički kurs koji je odobrio predsednik dugoročne strateške prirode, nije vezan – kao što je to često slučaj u zapadnim tzv. demokratijama – za izborne cikluse, štaviše, ne zavisi od tuđe liste želja. I što je najvažnije, uživa široku podršku naroda i to našim koracima na međunarodnoj sceni daje neophodnu snagu, predvidljivost i stabilnost“, ocenio je on.
Lavrov je naglasio da će svi zadaci koje je ruski predsednik Vladimir Putin postavio diplomatama biti izvršeni.
„I, naravno, nastavićemo da radimo, angažovanjem svih savremenih oblika diplomatske aktivnosti, uključujući i parlamentarnu diplomatiju, vladinu diplomatiju, sada postoji i naučna, kulturna i sportska diplomatija“, dodao je ministar.
„U uslovimatotalnog, hibridnog rata protiv nas u svim ovim oblastima, takvo udruživanje napora, svakodnevna koordinacija naših konkretnih inicijativa i praktičnih dejstava jednostavno je neophodna“, zaključio je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija će izdržati hibridni rat Vašingtona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala