- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija nema ni Bjelicu ni Jokića, ali ima i „Belog“ i Somborca: „Pešić je rekao – vidimo se uskoro“

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićDušan Beslać
Dušan Beslać - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
„Vidimo se uskoro“, rekao je selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić Dušanu Beslaću, jednom od najboljih igrača Košarkaške lige Srbije. Nije pogazio reč legendarni Piroćanac, za dres Srbije u finišu trke za Mundobasket boriće se momak koji nosi nadimak po Nemanji Bjelici i može da se pohvali i da je Somborac, kao i najbolji igrač sveta Nikola Jokić.
Beslaćev poziv u reprezentaciju svakako nije slučajan, posebno kada se zna da u proseku u dresu Vojvodine ubacuje preko 21 poena i ima šest skokova, a da je u poslednjim kolima često i blizu 25 datih poena po utakmici, a protiv Zdravlja je dao 27, što nije moglo da prođe neopaženo.
Nikolija Nina Milošević - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
SPORT
Nikolija je izabrala Srbiju i redom ruši sve rivalke: „Da vrati zlatni dres i da pojedemo gibanicu“
Rođeni Somborac, momak iz grada u kom je rođen Nikola Jokić, ima 24 godine, a karijeru je gradio u Smederevu, potom u Dinamiku i sada je u Vojvodini pod trenerskim nadzorom trenera Miloša Isakov-Kovačevića.
© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićDušan Beslać
Dušan Beslać - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Dušan Beslać
Trenutno je sa Vojvodinom u Nišu gde će igrati Kup Radivoja Koraća, a pred put je dobio lepe vesti.
Ovo nije prvi put da je na širem spisku, ali u prethodnom slučaju imao povredu, pa možemo da kažemo da je ovo sada baš pravi debi.
„Iskreno, priželjkivao sam to. Nadao sam se potajno da će selektor da me pozove na spisak jer stvarno ove godine igram odlično i na kraju krajeva drago mi je što ću biti deo reprezentacije u ovom prozoru. Videću šta mogu da uradim da se izborim na najbolji mogući način“, kaže Beslać u razgovoru za Sputnjik.
Neki duži razgovor sa Pešićem se nije dogodio pred ovaj prozor, ali jeste prošle godine.
„Nisam sada imao razgovor. Imao sam prošle godine na okupljanju, bio sam i tada pozvan za februarski prozor, ali nešto me uhvatio spazam u leđima i nisam bio u trenažnom procesu nego sam radio terapije“, ističe Dušan.
Da li onda ovo možemo da nazovemo prvim pravim okupljanjem?
„Pa da, možemo. Nadam se da će biti i debi na terenu. Pozvano je nas 24, videćemo ko može da se odazove. Velika je stvar, najviše bih voleo da uđem u 12 i da dobijem šansu. Potrudiću se pred prvu utakmicu da se što bolje pokažem. Sada je selektor Pešić bio na utakmici protiv Čačka, poslednjoj koju smo igrali, i na samom kraju smo se pozdravili i rekao mi je: 'Vidimo se uskoro'. Verovatno ću sada kroz pripreme malo više da razgovaram sa njim“, dodaje prvotimac Vojvodine.
Beslać i izgledom (ranije posebno zbog malo duže kose poput Bjelice iz mlađih dana) i stilom igre podseća na Nemanju Bjelicu koga je takođe na veliku scenu plasirao selektor Pešić, ali tada kao trener Crvene zvezde.

„Da, ja sam četvorka koja širi igru. Šutiram za tri poena, igram na niskom postu. Bjelica mi je na kraju krajeva i idol. Dosta njih mi je reklo da ličimo, a prošli trener Miroslav Nikolić me je i zvao baš 'Beli', tako mi je dao nadimak, po Bjelici. Ličimo malo i po građi i po stilu igre“, konstatuje Beslać kroz osmeh.

Ali, pošto je iz Sombora, zna se koga najviše gleda i na koga se verovatno najviše ugleda. Na najboljeg igrača sveta.

„Najčešće gledam Jokića, on i ja smo Somborci, ljudi iz istog mesta, tako da njega najviše pratim i njega najviše volim da gledam. Zemljaci smo što se kaže. Poznajemo se lično, nemamo sad neki poseban odnos, javimo se kad se sretnemo i ispričamo se lepo“.

Da li je Beslać nekada igrao protiv Jokića?
„Nisam nikada igrao protiv Jokića, nisam ga zakačio, on je stariji od mene, igrao je u Vojvodini, pa otišao u Megu pa u NBA, nismo se potrefili“, kaže Beslać.
Možda je i bolje, konstatujemo u šali...
Da da, i to što kažeš, a-ha-ha“, smeje se lider Vojvodine.
Beslać je zapravo jedini igrač na spisku selektora koji dolazi iz KLS lige. Što govori mnogo toga...
„Za sada sam jedini iz KLS-a, ali se nadam da će vremenom... Počela je liga malo više da se prati, ima malo više momaka koji ja mislim da mogu kroz par godina da budu konkurenti za reprezentaciju. Kada sam ja u pitanju najveće zasluge idu treneru Milošu jer mi je dao punu slobodu da igram. Na neki način sam mu to vratio za sada. Cilj nam je da budemo u prva dva mesta na kraju. kaže Beslać koji je u toku sezone imao pauzu od oko mesec dana zbog povrede ramena.
© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićDušan Beslać
Dušan Beslać - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Dušan Beslać
Vojvodina će moći da vidi gde je u duelu četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća protiv Mege. Taj duel igra se u sredu od 21 čas.
„Mega je mlada ekipa sa puno talentovanih igrača, ali možemo da iznenadimo. Iskusni smo, starije igrače imamo od njih sa ligama u nogama, tako da idemo da se borimo pa da vidimo. Iskreno, mislim da možemo da pobedimo Megu“, zaključio je Beslać javljanje za Sputnjik.
Inače, na spisku selektora Svetislava Pešića još se nalaze i sledeći igrači:
Danilo Anđušić, Aleksa Avramović, Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Nikola Đurišić, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Marko Jeremić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Dušan Miletić, Nikola Milutinov, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Marko Pecarski, Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Uroš Trifunović i Aleksa Uskoković.
Posle pobeda protiv Velike Britanije i Turske u novembru, muška „A“ reprezentacija Srbije u februaru pred sobom ima poslednja dva kvalifikaciona meča za odlazak na Svetsko prvenstvo koje se ovog leta održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.
Orlovi će u petak, 24. februara igrati protiv Grčke u Atini, a potom i u ponedeljak, 27. februara protiv Velike Britanije u Hali „Aleksandar Nikolić“.
Videćemo da li će talentovani Beslać pronaći mesto u ekipi za ove duele.
Svetislav Pešić  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SPORT
Pešić objavio spisak – 24 imena za plasman Srbije na Mundobasket
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala