- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dan državnosti Srbije obilježava se i u Crnoj Gori /foto/

© Sputnik / Boban NovovićPolaganje venaca na spomenik Karađorđu u Podgorici
Polaganje venaca na spomenik Karađorđu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Povodom Sretenja Gospodnjeg, Dana državnosti Republike Srbije, Srpski nacionalni savjet Crne Gore danas je sa sestrinskim organizacijama i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve organizovao više svečanosti.
Položeni su vijenci na spomen obilježje srpskom vojniku Ljubi Jevtiću, u Njegoševom parku, a tom činu su prisustvovali osoblje Ambasade Srbije u Crnoj Gori, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske predvođeno Predragom Šćepanovićem, parohom podgoričkim,i predstavnici Srpskog savjeta u Crnoj Gori.
Vijenci su položeni i na spomenik voždu Karađorđu, u Karađorđevom parku u Podgorici.
Održan je parastos i položeni vijenci na spomen obilježje srpskim vojnicima u Doljanima, koji su stradali prilikom odstupanja preko Crne Gore za Albaniju.
Potom se polažu vijenci u Doljanima, na spomenik generalu Đoku Miraševiću, srpskom junaku, nosiocu najvećih odlikovanja iz Prvog i Drugog svjetskog rata.
Planiran je i odlazak na Medun, u Kučima, gdje će biti položeni vijenci na spomenik vojvodi Marku Miljanovu.
Potom je planirano druženje u prostorijama Srpskog nacionalnog savjeta, navečer i izložba u Srpskoj kući.
„Srpski nacionalni savjet organizuje obilježavanje Dana državnosti Srbije, jer to smatramo našim praznikom, praznikom srpskog naroda u Crnoj Gori“, kaže za Sputnjik Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta.
On ističe da sve ono što je vezano za istoriju i tradiciju naroda u Srbiji je važno za srpski narod u Crnoj Gori.
„Naša jedina želja je da srpski narod u Crnoj Gori bude dio jedinstvenog srpskog naroda u regionu, Srbiji, Republici Srpskoj. Od svog osnivanja, Srpski nacionalni savjet organizuje svečanosti povodom Dana državnosti Republike Srbije. To radimo u Podgorici, ali i u Beranama, Pljevljima, zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije i Srpskoj kući organizujemo te svečanosti. Ove godine je to nešto skromnije, ali se nadamo da će narednih godina poprimiti značajnije dimenzije“, poručuje za Sputnjik Vuksanović.
„Srpska kuća“, krovna institucija nauke, kulture i umjetnosti Srba u Crnoj Gori, danas obilježava svoj dan.
Tim povodom biće upriličena tradicionalna svečanost u okviru koje će biti otvorena nagradna likovna izložba „Sretenju u sretanje“.
Tri najbolja rada po ocjeni žirija biće nagrađena, a istovremeno biće saopšteni i rezultati konkursa za nagradu „Lazo M. Kostić“, za najbolju knjigu iz oblasti društvenih nauka.
Tradicionalna nagrada „Srpske kuće“ za životno djelo, „Zlatna kruna Nemanjića“, ove godine biće uručena istaknutom književnom i likovnom staraocu, profesoru Todoru Živaljeviću – Veličkom.
Svečanost će se održati u galeriji „Petar Lubarda“, u „Srpskoj kući“, sa početkom u 19 sati.
Dodela odlikovanja povodom Dana državnosti u Predsedništvu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
SRBIJA
Dan državnosti Srbije; Vučić: Pritisak sa različitih strana, imamo samo jednu mogućnost /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala