Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Dodela odlikovanja povodom Dana državnosti u Predsedništvu Srbije - Sputnik Srbija

Dan državnosti Srbije; Vučić: Pritisak sa različitih strana, imamo samo jednu mogućnost /video/

Pratite nas
U Srbiji je danas proslavljen Dan državnosti uz ceremonije polaganja venaca i odavanje počasti u prisustvu državnog rukovodstva.
Dan državnosti biće obeležen nizom svečanosti, od Sretenjske akademije u Kragujevcu, kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, uručenja državnih odlikovanja, polaganja venaca na više spomenika, do odavanja počasti kod spomenika voždu Karađorđu u Orašcu i u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.
Proslava Sretenja Gospodnjeg počela je u Kragujevcu, u Staroj skupštini Sretenjskom akademijom "Knežev zapis" na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i članovi Vlade Srbije.
Predsednik Vučić poručio je okupljenim građanima ispred Stare skupštine da je, kada je država ugrožena i njeni temelji, u uslovima teške situacije u svetu, najvažnije da budemo zajedno, okupljeni i jedinstveni u želji da sačuvamo državu.
Istakao je tada da to nema veze sa političkim partijama, već da to ima veze sa onim što je biće srpskog naroda, ali i svih drugih građana Srbije, da razumeju da imamo nešto što je sveto, a to je naša zemlja Srbija.
"I ništa svetije nemamo", istakao je Vučić i dodao da nema igre, nema avanturizma, već da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, koji znači čuvanje mira i stabilnosti, jer su nam potrebna deca u budućnosti.
Potrebna je državna politika koja zna da štiti nacionalne interese ne ugrožavajući pritom ni opstanak, ni budućnost države, ni naroda koji čuva i štiti rekao je Vučić u obraćanju na akademiji "Knežev zapis" u Kragujevcu.
Predsednik je zatim u Beogradu uručio odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a ceremonija dodele odlikovanja počela je intoniranjem himne "Bože pravde".
Ceremoniji su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Vučić je istakao da odlikovanjima koja se danas uručuju povodom Dana državnosti Srbija pokazuje da ne zaboravlja prijatelje države, da misli na sve one koji su nešto učinili za nju i za njene građane.
Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.
Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan, a vence su na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.
Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je svečanoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini kralja Petra Prvog, kao i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike, položio je venac i odao počast na grobu Neznanog junaka na Avali.
Dan državnosti Srbije - Sretenje obeležava se u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.
Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.
Proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
16:13 15.02.2023
Grenel: Hvala Vučiću i Vladi Srbije, odata mi je najveća počast
Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel zahvalio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i srpskom narodu za Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je danas odlikovan.
Grenel je na Tviteru naveo da mu je ovim odlikovanjem odata najveća počast.
"Hvala srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, celoj srpskoj vladi Vladi Srbije i narodu Srbije za ovo veliko priznanje. Danas mi je odata najveća počast Orden srpske zastave prvog stepena", naveo je Grenel.
13:25 15.02.2023
Brisel: Manekin Pis u srpskoj narodnoj nošnji
U Briselu je danas obeležen Dan državnosti Srbije oblačenjem simbola grada, statue „Manekin Pis“ u šumadijsku narodnu nošnju.
Ambasador Srbije u Belgiji Aleksandar Tasić tom prilikom je upoznao prisutne sa istorijatom Sretenja.
„Ništa što srpski narod danas ima, ne bi se desilo da nije bilo 1804. i Prvog srpskog ustanka", poručio je Tasić, i objasnio kako je Sretenje bitan događaj u istoriji moderne, demokratske i pre svega suverene Srbije.
„Srbija je ponosna na svoju prošlost, i stabilnim korakom korača ka prosperitetnoj budućnosti“ zaključio je on.
Obeležavanju Dana državnosti Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Belgije, predstavnici grada Brisela, udruženje „Prijatelji Manekin Pisa“ i mnogobrojni prijatelji naše zemlje.
13:08 15.02.2023
Centralna svečanost održana u Orašcu
Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.
Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši našim precima, Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan.
Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.
Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti u Orašcu kod Aranđelovca - Sputnik Srbija
Obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije, prisustvovali su brojni srpski i inostrani zvaničnici.
Predsednik srpskog parlamenta Vladimir Orlić poručio je na Sretenje sa mesta odakle je počela odbrana Srbije, da je simbol državnosti Srbija borba za slobodu, koju i danas vodimo i da samo ujedinjeni i složni možemo da je izborimo.
„Poseban dan za Srbiju je 15. februar. Slavimo Sretenje gospodnje, najsvečaniji dan, kada se sećamo junaka naše istorije. Slavimo izvojevano stvaranje moderne Srbije i odajemo počast onima koji su nam omogućili početak moderne Srbije. Na današnji dan odavde je Karađorđe 1804. podigao prvi srpski ustanak a Miloš u Kragujevcu 1835. doneo najliberalniji ustav. Simbol državnosti je upravo borba za slobodu. Danas ovde stojimo, dostojni naših predaka i samo ujedinjeni i složni možemo da pobeđujemo. Ponosni smo što smo danas svi zajedno, što su ovde naša braća i sestre iz Republike Srpske, ali i što Srbi širom sveta obeležavaju ovaj dan“, rekao je predsednik Narodne skupštine Srbije i poručio da Srbija danas vodi mudru politiku, čuvajući svoje interese.
Prema njegovim rečima, svaki novi put, fabrika, bolnice i škole koje su otvorene je borba za napredak Srbije.
„To su pobede ništa manje od onih koje su naši preci izvojevali. Jednom izborena i uspostavljena država mora da se čuva“, rekao je Orlić i još jednom istakao da je poruka današnjeg praznika da ćemo se boriti da Srbiju odbranimo i sačuvamo i da je, kako je istakao, jedini ishod u toj borbi pobeda.
Nakon zvaničnog obraćanja, u Orašcu je, izveden umetnički program, posvećen slavnoj srpskoj istoriji i voždu Karađorđu, koji su izveli brojni glumci i vokalni solisti.
Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti u Orašcu kod Aranđelovca - Sputnik Srbija
13:06 15.02.2023
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je danas građanima Srbije Dan državnosti.
„Još od 1804, kada je na Sretenje podignut Prvi srpski ustanak i od 1835, kada je donet prvi Ustav Srbije, naš narod i naša zemlja su uvaženi imaju mnogo prijatelja. Sretenje je dan koji u sebi objedinjuje našu ljubav prema slobodi i pravdi, vrednostima kojima se Srbija rukovodi kroz celu svoju istoriju“, rekao je Dačić.
Ministar je naglasio, da Srbija ovaj praznik obeležava sa ponosom, kao država sa dugom slobodarskom i demokratskom tradicijom.
„Slavimo ga i kao narod koji želi da sarađuje sa svima koji žele da zajedno napredujemo i da se međusobno poštujemo. Neka nam i ovaj Dan državnosti bude dan ponosa na našu istoriju i naše pretke, kao i dan koji nas podseća na put slobode, mira i prosperiteta, kojim Srbija treba da nastavi. Dragi građani, srećan vam Dan državnosti“, poručio je Dačić.
13:06 15.02.2023
13:01 15.02.2023
Dušan Mihajlović, sin Siniše Mihajlovića, prima odlikovanje od predsednika Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija
Dušan Mihajlović, sin Siniše Mihajlovića, prima odlikovanje od predsednika Aleksandra Vučića
13:01 15.02.2023
U ime dobitnika zahvalio se Lazar Ristovski, koji je rekao da je dobio mnoga priznanja, ali da nijedno nije kao ovo danas
13:01 15.02.2023
Akademik Vladimir Kanjuh odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog stepena, operski pevač Željko Lučić zlatnom medaljom za zasluge, a ambasador Elena Mina iz Kipra odlikovana je ordenom Srpske zastave trećeg stepena
12:58 15.02.2023
Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su i Gabrijela Karluči, Jakša Vučičević, naučnik, Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno
12:57 15.02.2023
Ordenom Srpske zastave prvog stepena odlikovani je i Ričard Grenel, nekadašnji izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa
12:55 15.02.2023
Zlatnom medaljom za zasluge i izuzetne zasluge u privrednoj delatnosti odlikovan je posthumno i Fevzi Šilik, preduzetnik i potpredsednik društva Srpsko-turskog prijateljstva
12:54 15.02.2023
Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su dirigent Bojan Suđić, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, modna kreatorka Verica Rakočević, muzički umetnik Branimir Đokić, Milan Đurić, akademski umetnik i društveni delatnik u Budimpešti, prof Mileta Poštić, osnivač prve katedre za animaciju u Srbiji na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, diplomata Živadin Jovanović, izdavačko preduzeće „Pravoslavna reč“ iz Novog Sada, preduzetnik Radovan Raičević, Mlađan Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost
12:46 15.02.2023
Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ odlikovan je poručnik Božidar Žugić, heroj Aprilskog rata 1941. godine, orden je primio potomak Mladen Velimirović
12:46 15.02.2023
Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ odlikovan je Dejan Pantić, bivši pripadnik kosovske policije, koji je bio zatočen na Jarinju, medalju je primio njegov sin Dejan.
12:43 15.02.2023
Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su Jelena Mitrović, profesor srpskog u Švajcarskoj, Slobodan Lalić, direktor Srpske pravoslavne gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu, prof dr Dragan Bošković, profesor Državnog univerziteta u Arizoni, Saša Dimitrijević, novinar i publicista iz Norveške, Ranko Tomović, počasni konzul Srbije u Katovicama u Poljskoj, Zoran Kalabić, ekonomista i predstavnik srpske dijaspore u Beču i Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Berševi i direktor predstavništva PKS u Jerusalimu u Izraelu
12:39 15.02.2023
Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno potpukovnik pilot Dejan Stanojević, koji je poginuo u misiji UN MONUSCO, orden je primio njegov sin Uroš
12:38 15.02.2023
Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno i kompozitor i muzičar Kornelije Kovač, a orden je primila njegova ćerka Anja
12:36 15.02.2023
Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno nekadašnji fudbaler i trener Siniša Mihajlović, a orden je primio njegov sin Dušan
12:35 15.02.2023
Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je Lazar Ristovski, glumac i reditelj
12:33 15.02.2023
Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su i predsednica dobrotvorne organizacije „Majka devet Jugovića“ Svetlana Stević, dugogodišnji direktor „Mlekoprodukta“ i nekadašnji ministar privrede Živanko Radovančev, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević, umetnik na harmonici Slavko Mitrović Cale, Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Muzej PTT
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala