- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN nemaju mandat za istragu eksplozija na „Severnom toku“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Ujedinjene nacije nemaju nikakav mandat za istragu eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, saopštio je zvanični predstavnik generalnog sekretara organizacije Stefan Dižarik.

„Nemamo mandat. Biće nam potreban određeni mandat od pravnog tela Ujedinjenih nacija“, rekao je Dižarik.

On je tim rečima prokomentarisao vest da su ruski poslanici podneli Državnoj dumi Rusije na razmatranje nacrt obraćanja UN sa predlogom da se sprovede međunarodna istraga eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.
Prema mišljenju ruskih parlamentaraca, rezultati istrage američkog novinara Sejmura Herša ukazuju na umešanost SAD i Norveške u napade na tri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ u Baltičkom moru. Oni navode da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena snosi punu odgovornost kako za nanošenje štete vlasnicima energetske infrastrukture Rusije, Nemačke, Francuske i Holandije, tako i za dugoročne štetne posledice tog napada na ekonomski razvoj zemalja regiona u celini, kao i za katastrofalnu štetu po životnu sredinu.
Takođe su naglasili da bi materijali koje je objavio Herš trebalo da budu povod za detaljnu međunarodnu istragu, kažnjavanje krivaca i nadoknade za pričinjenu štetu.
Američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
RUSIJA
Rusija se obraća UN povodom eksplozija na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala