- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija se obraća UN povodom eksplozija na „Severnom toku“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Državnoj dumi Rusije podnet je na razmatranje nacrt obraćanja Ujedinjenim nacijama sa predlogom da se sprovede istraga eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.
Naime, dokument sadrži obraćanje „Ujedinjenim nacijama sa predlogom da se hitno sprovede međunarodna istraga zločina koje su počinile Sjedinjene Američke Države 26. septembra 2022. godine u Baltičkom moru”.
Kako je precizirano, rezultati istrage američkog novinara Sejmura Herša ukazuju na umešanost SAD i Norveške u napade na tri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ u Baltičkom moru.
Prema mišljenju ruskih poslanika, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena snosi punu odgovornost kako za nanošenje štete vlasnicima energetske infrastrukture Rusije, Nemačke, Francuske i Holandije u iznosu od više milijardi dolara, tako i za dugoročne štetne posledice ovog napada na ekonomski razvoj zemalja regiona u celini, kao i za katastrofalnu štetu po životnu sredinu.
Oni naglašavaju da bi materijali koje je objavio Herš trebalo da budu povod za detaljnu međunarodnu istragu, kažnjavanje krivaca i nadoknade za pričinjenu štetu.
Američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Takođe, šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD), general Glen Van Herk, izjavio je posle niza obaranja neidentifikovanih objekata da se ne isključuje mogućnost i da su u pitanju vanzemaljci ili neko drugo objašnjenje.
Zvanična predstavnica Bele kuće Karin Žan-Pjer je u međuvremenu izjavila da ti objekti nemaju veze sa vanzemaljcima.
Koliko košta svet još jedna američka laž - pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom".
Edvard Snouden - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Snouden: Pričom o vazdušnim balonima i vanzemaljcima odvlači se pažnja sa istraga oko "Severnog toka"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala