- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U ukrajinskim bibliotekama za godinu dana uništeno 20 miliona knjiga na ruskom jeziku

© Valentina BulatovićRuske knjige, enciklopedijska izdanja iz knjižare Ruska knjiga
Ruske knjige, enciklopedijska izdanja iz knjižare Ruska knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Ukrajinske biblioteke su u okviru programa „derusifikacije“ tokom 2022. godine uništile više od 20 miliona knjiga na ruskom jeziku, preneo je u utorak ukrajinski televizijski kanal „5.ua“.
Televizija navodi da su s polica uklonjena „dela autora koji podržavaju rusku agresiju, kao i knjige štampane u izdavačkim kućama koje su pod sankcijama i koje pozivaju na međunacionalno i religiozno neprijateljstvo“.
Prema rečima direktorke Dnjepropetrovske gradske javne biblioteke Julije Bardukove, sva literatura koja je objavljena u Rusiji podleže preispitivanju, a takve preporuke je dalo Ministarstvo kulture Ukrajine.
Ona je navela da ruskojezičnu literaturu prvo izuzimaju iz otvorenih fondova, a potom otpisuju i predaju na otpad za papir. Teža je situacija kada je reč o naučnim bibliotekama, jer u fondovima prosto nema ukrajinskih analoga, dodala je ona.
Državni savet Kijeva je u julu 2022. godine saopštio da je razrađen projekat odluke o zabrani javnog korišćenja bilo kakvog ruskojezičnog kulturnog proizvoda u prestonici Ukrajine, uključujući knjige, predstave i koncerte. Nadležni predstavnik za zaštitu ukrajinskog jezika Taras Kremin je izjavio da studenti treba da odustanu od ruskog jezika među zidovima visokih obrazovnih ustanova.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije izjavio da ukrajinske vlasti godinama vode politiku agresivne derusifikacije i prinudne asimilacije ruskojezičkog stanovništva.
Ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski ministar pozvao na ograničavanje izvođenja dela ruskih kompozitora i književnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala