- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinski ministar pozvao na ograničavanje izvođenja dela ruskih kompozitora i književnika

© Sputnik / RIA NovostiRuski kompozitor Petar Iljič Čajkovski
Ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko pozvao je na privremeno ograničenje izvođenja dela ruskih kompozitora, pesnika i pisaca u vodećim pozorištima zemlje.
„Ako za (predsednika Rusije Vladimira) Putina (ruski kompozitor Petar) Čajkovski, (ruski pesnik Aleksandar) Puškin i (ruski pisac Fjodor) Dostojevski predstavljaju instrument njegove borbe protiv Ukrajine, očigledno da treba da budu uvedena privremena ograničenja za izvođenje njihovih dela u vodećim pozorištima“, rekao je Tkačenko za lokalnu televiziju.
Prema njegovim rečima, ukrajinska pozorišta su pronašla varijante zamene, između ostalog i kroz dela ukrajinskih i evropskih kompozitora.
Tkačenko je ranije izjavio da je razočaran odlukom kolektiva Nacionalne muzičke akademije (konzervatorijuma) „Čajkovski“, koji je odbio da ukloni ime ruskog kompozitora iz svog naziva.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da ukrajinske vlasti već dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i nasilne asimilacije. On je napomenuo da Rusija želi da vidi Ukrajinu kao prijateljsku i bez zabrane ruskog jezika i ruske kulture.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala