- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sijarto: Francuska i Mađarska protiv sankcija u oblasti nuklearne saradnje s Rusijom

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj
Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Francuska i Mađarska su saglasne u oceni da nema smisla uvoditi sankcije u oblasti nuklearne saradnje s Rusijom, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
On je saopštio da je prvi put imao bilateralni sastanak s ministarkom energetike Francuske Anjes Panje Rinaše, tokom kojeg je potvrđeno da Mađarska i Francuska imaju strateški sporazum u oblasti nuklearne energetike kao najuspešniji pravac saradnje dveju zemalja.
„Zajedno smo se borili za to da Evropska unija prizna da je nuklearna energija stabilna i zajedno se, takođe, borimo protiv diskriminacije u oblasti nuklearne energije. Saglasni smo, takođe, da nema smisla uvoditi sankcije u oblasti nuklearne saradnje s Rusijom“, napisao je Sijarto na Fejsbuku (društvena mreža koja je u Rusiji zabranjena kao ekstremistička).
Mađarski ministar je podsetio na to da francuska kompanija „Framatom“ učestvuje u izgradnji novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“ u Mađarskoj.
„Uspeh investiranja u 'Pakš' je zalog za dugoročno i pouzdano snabdevanje Mađarske energijom, zbog toga smo zahvalni Vladi Francuske za dozvolu 'Framatomu' da isporuči sistem upravljanja za novu nuklearnu elektranu 'Pakš'“, naveo je Sijarto.
On je ranije izjavio da Mađarska neće podržati nikakve sankcije koje ograničavaju saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije.
Mađarski novinar, član Kluba „Valdaj“ Gabor Štir, ranije je za Sputnjik rekao da Pariz i Berlin, po njegovom mišljenju, mogu da podrže Budimpeštu u izuzimanju nuklearne energije iz desetog paketa sankcija, ukoliko francuske i nemačke kompanije učestvuju u izgradnji novih blokova nuklearne elektrane „Pakš 2“.
Sijarto je ranije izjavio da izgradnju novih blokova nuklearne elektrane sprečavaju ministark inostranih poslova Nemačke Analena Berbok i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek, iz redova „zelenih“, koji ne žele da firmi „Simens“ izdaju dozvolu za isporuku sistema upravljanja tehnološkim procesima, za razliku od Vlade Francuske koja je izdala tu dozvolu kompaniji „Framatom“.
Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki „Pakš“, u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi evra. Očekuje se da će izgradnja zdanja nuklearke početi na jesen ove godine i za to je već dobijena odgovarajuća licenca.
Generalni izvođač biće inženjerska kompanija koja je u sastavu „Rosatoma“, zaduženog za opremanje nuklearnog ostrva. Opremu za turbinsko ostrvo će isporučiti američka kompanija „Dženeral elektrik“, a automatizovani sistem za upravljanje tehnološkim procesima – konzorcijum kompanija „Framatom“ i „Simens“.
Jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj „Pakš“ nalazi se na sto kilometara od Budimpešte. Ona u sada proizvodi gotovo polovinu ukupne električne energije u Mađarskoj.
Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
SVET
Sijarto o izjavi ambasadora SAD o antiruskim sankcijama: Njegovo mišljenje je nevažno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala