- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Iza Branke su ostala brda besmrtnosti

© Sputnik / Marija JakovljevićAplauz za veliku Branku Veselinović
Aplauz za veliku Branku Veselinović - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Biti čovek je važnije zato što je potrebnije, a u ovom našem vremenu, kada nestaju moral, empatija i odgovornost, tragovi koje je Branka Veselinović ostavila, zaista nam izgledaju nestvarno.
Ovako se od velike glumice danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu oprostila njena koleginica Jelisaveta Seka Sablić.
„Bila je komičarka i kao takva posebno omiljena kod publike. Ona je svoj dar posvetila onima koji su patili, kojima je život dodelio loše karte – deci, starcima, bolesnima, napuštenima. Odlazila je kod njih. Ona ih je zasmejavala i na momenat su zaboravljali na svoju patnju“, istakla je Seka Sablić na komemoraciji povodom smrti Branke Veselinović (1918-2023), poslednjeg člana prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
© Sputnik / Marija JakovljevićJelisaveta Seka Sablić oprostila se od Branke Veselinović
Jelisaveta Seka Sablić oprostila se od Branke Veselinović - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Jelisaveta Seka Sablić oprostila se od Branke Veselinović

Od Aristofana učila glumu

Glumac Irfan Mensur evocirao je uspomene na druženje sa Brankom i Mlađom Veselinović:
„Bio sam kod njih nekoliko puta. Šustikle, hekleraj, igle za pletenje, dugmići, vunica. Kao da si ušao u neku bajku, mali priručni pozorišni muzej. Nagrade, plakete, zahvalnice, slike sa scene i van scene. Mlađa nudi nešto oštro, Branka crno vino, a oboje u glas kafu“.
© Sputnik / Marija JakovljevićBranka i Mlađa Veselinović - ljubav duga 64 godine
Branka i Mlađa Veselinović - ljubav duga 64 godine  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Branka i Mlađa Veselinović - ljubav duga 64 godine
Ispričao je Mensur anegdote o Branki i Mlađi, ali se prisetio i svog razgovora sa Milanom Lanetom Gutovićem sa ciljem da prisutni iz JDP-a odu sa osmehom i lepim sećanjem na Branku Veselinović:
„Jedan moj duhoviti, ludi prijatelj koji je otišao, Lane, već je bio u bolnici. Čujem se sa njim telefonom i jedno veče krenemo da pričamo o starim glumcima. Na prvom mestu je bio Vlasta Velisavljević. Smejali smo se, sećali smo se anegdota. Onda smo počeli da se divimo godinama i energiji Branke Veselinović. Kažem ja Lanetu - Svi ti stari glumci su imali učitelje glume. Ko li je bio učitelj glume Branki? - Velika pauza. I Lane kaže - Pa ja mislim da je to bio Aristofan“.

Energija i ljubav – štit od smrti

Duša mi ište pozorište“, izgovorila je Branka na proslavi svog stotog rođendana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, vesela i nasmejana okružena svojim kolegama i prijateljima.
„Kada je napunila 101.pa 102, 103. godinu,počeli smo da verujemo da smrt nikada neće doći po nju, jer ona je imala neverovatan štit protiv toga. To je bila njena nepresušna energija, ogromna ljubav prema životu i ljudima, humanitarni rad, marljivost. Branka nikada nije govorila o prošlosti kao što obično govore stari ljudi. Ona je uvek živela u sadašnjosti, okrenuta mladima. U njenom tako dugom životu sadašnjosti su bile različite i ona je kroz sve njih plivala uspešno i snalažljivo. Bila je vesela, vesela i vesela i odgovaralo joj je prezime Veselinović“, istakla je glumica Svetlana Ceca Bojković.
© Sputnik / Marija JakovljevićSvetlana Ceca Bojković: Branka je uvek živela u sadašnjosti
Svetlana Ceca Bojković: Branka je uvek živela u sadašnjosti - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Svetlana Ceca Bojković: Branka je uvek živela u sadašnjosti

Življa od svih nas

Glumac Nebojša Dugalić je primetio da je Branka Veselinović bila jedna od onih ljudi zbog kojih osećate ponos što ste njihovi savremenici i što ste imali sreću da ih sretnete, čujete, vidite i osetite taj redak intenzitet života:
„Sresti Branku Veselinović ili je čuti ili videti za mene je uvek značilo postideti se svake svoje mrzovolje, malodušnosti, nezadovoljstva, bilo čega lošeg u sebi. Kad god bih pomislio na Branku, pomislio bih da je življa od svih nas zajedno. U jednom intervjuu je ispričala o svom druženju sa Desankom Maksimović. Desanka je napisala pesmu, izdiktirala joj je i ona je za dva dana naučila. Rekla je Desanki da će govoriti tu pesmu na nekoj promocijikoju su imale zajedno. Desanka je pitala pa zar ćeš da govoriš napamet, samo što sam je napisala. Na to je Branka rekla - Pa naravno napamet, ti si napisala pesmu kako ja da je ne naučim? I posle toga dodala - Kako sad ona mene da ne voli? Branku je bilo zaista nemoguće ne voleti. Ostavila je brda i brda besmrtnosti iza sebe“.
© Sputnik / Marija JakovljevićNebojša Dugalić: Bila je življa od svih nas
Nebojša Dugalić: Bila je življa od svih nas - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Nebojša Dugalić: Bila je življa od svih nas

Branka – čudo prirode

Glumac Gordan Kičić se u svojoj besedi nazvanoj „Branka Veselinović – čudo prirode“ prisetio 2002. godine i rada na predstavi „Skup“ u režiji Jagoša Markovića.
„Branka je u tom trenutku imala 85 godina. Igrali smo do 2007. i tada je imala 91 godinu. Odigrali smo 102 predstave. Na prvu probu je došla najsrećnija na svetu. Ništa joj nije bilo teško. Nije joj bilo teško da se presvlači u muškarca, ni da stavlja periku, brkove, bradu, da sedi 45 minuta ispod scenografije dok ne dođe njen red, ni da bude otac Radetu Markovići ni da dobije aplauz za svaku svoju pojavu. Predstava je doživela uspeh i počeli smo da putujemo po Srbiji i regionu. Takođe joj nije bilo teško da ide sa nama po autobusima, avionima, hotelima i zapravo joj ništa nije bilo teško zato što je ona obožavala život, radovala mu se. Volela je ljude i iskreno im se radovala. Svaki put nam je na predstavi govorila-Deco moja, vi meni produžavate život“.

Zvazda koja je davala slobodu

Reditelj Jagoš Marković zahvalio je Branki Veselinović za sve:
„Za sva vremena ostaje ono što je nama Branka davala i to daje smisao i ovoliki, neuništivi sjaj njenom životu i njenom delu. Danas tako otkrivam pravo značenje reči zvezda, inače zloupotrebljene i pohabane od upotrebe. Poštovana gospođo Branka, ponosan i počastvovan što sam radio sa vama i poznavao vas, ostajem zahvalan za sve - za svaku sekundu upijanja vaše životne radosti, talenta, nesebičnosti, vašeg duha, discipline i otmenosti, vaše prave pozorišne etike i estetike koja se jedino primerom od velikana može i učiti i, nadam se, prenositi sa generacije na generaciju. Blago nama koji smo stigli da je od vas učimo“.
Marković je podsetio na citat iz drame „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića: „Kroz puste zemlje ispunjene plačom idemo u bitke sa drvenim mačem. Deci koja cvile, majkama što plaču, doneću slobodu na drvenom maču.
„Vi ste davali slobodu zaista i dali nam primer koji se ne da zaboraviti. Hvala vam za sve“, oprostio se Jagoš Marković od legende srpskog glumišta.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorišteProslava Brankinog stotog rođendana
Branka Veselinović život posvetila pozorištu  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Proslava Brankinog stotog rođendana

Brankina poruka svima: Hrabro napred

Komemoracija je završena pesmom Branke Veselinović naslovnjena „Brankina poruka svima“ koju je uputila sa velikog platna:
„Znam da me je prošla mladost, ali ja osećam životnu radost. Dušu svoju srcem grejem. Malo plačem, više se smejem. Ja te molim ne ljuti se kada te nešto mnogo boli. Baš je lepo, ljudi, kada se život voli. Nema druge pa sad kako bude. Hrabro napred, važi za sve ljude. Znaj, ne grešiš kada se smeješ i kad u starosti ne čuvaš toliko svoje kosti. Ne jedi masno, manje posti. Ja se dragom bogu molim, hvala njemu što još život volim. Tako ću ja, mili moji, do samog prestanka. Sve vas volim i pozdravljam. Vaša stara mlada Veselinović Ćosić Branka“.
Branka Veselinović sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Glumica Branka Veselinović - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
KULTURA
Branka Veselinović – malo svetsko čudo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala