- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Branka Veselinović – malo svetsko čudo

© Tanjug / Filip KrainčanićGlumica Branka Veselinović
Glumica Branka Veselinović - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Ne očekujte previše od života, uživajte u svakom danu, radujte se svakom novom jutru, volite ljude i smejte se, govorila je Branka Veselinović, najstarija glumica na svetu koja nas je napustila danas u 105. godini života.
Glumila je u više od 100 predstava i više od 50 serija i filmova, ali ono po čemu će najviše ostati upamćena je vedar duh, osmeh i neiscrpna energija koje je očuvala do poslednjeg dana.
Kao što je više puta isticala, ljubav je uvek pokretala - ljubav prema pozorištu, njenom Mlađi sa kojim je provela 64 godine u braku, deci čitavog sveta kojima se neizmerno davala.
Rođena 1918. godine u Starom Bečeju, Branka Veselinović je provela 84 godine na domaćoj sceni.
Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Sa 19 godina, otišla je u Novi Sad gde je igrala do 1940. godine kada je prešla u Umetničko pozorište u Beogradu.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorišteBranka Veselinović
Branka Veselinović - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Branka Veselinović
Samo godinu dana nakon što je prešla u Beograd, nemački okupatori zatvorili su pozorište.
Posle okupacije glumila je u Narodnom pozorištu, a potom i u Jugoslovenskom dramskom gde se pojavila u prvoj predstavi 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“.
Bila je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1947. Sa njom, u legendu odlazi i poslednji član tog slavnog ansambla, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave zemlje.
Branka je u njemu provela gotovo čitav svoj stvaralački vek, sve do penzije 1978, a i posle toga, redovno igrajući u mnogim predstavama. Svoju poslednju ulogu, Dunda Nika u „Skupu“ Marina Držića, igrala je sve do 2007. godine.

Život posvećen pozorištu

U JDP-u, svojoj matičnoj kući, odigrala je više od 40 uloga, sudelujući u nekim od najznačajnijih produkcija, sarađujući s mnogim značajnim rediteljima, u delima pisaca kao što su Bihner, Dostojevski, Turgenjev, Čehov, Pirandelo, Majakovski...
Komički dar bio je, međutim, njeno najače oružje. Nadahnuto ga je koristila, naročito u u delima Nušića, Gogolja, Goldonija, Plauta... Taj talenat, i njen vedar duh učinili su je i jednom od najomiljenijih glumica u zlatno doba Radio Beograda, naročito u popularnom programu „Veselo veče“.

„Postoji jedna divna priča u vezi s Brankom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Dan našeg pozorišta je početkom aprila i uvek se okupe penzioneri. Sednu u prvi red, vide ko je nagrađen, uživaju u danu svog teatra. Branka je naravno bila redovna. Nadživela je i Mariju Crnobori, Miru Stupicu, Kapitalinu Erić i mnoge druge kolege i koleginice. Jednog dana Branka se ne pojavljuje na proslavi. Nastaje zbunjenost zašto Branka nije došla. Ali ona je poslala poruku u pozorište da ženi koja je čuva i pazi nešto nije dobro pa je ostala kod kuće da pazi ženu koja nju pazi“, seća se glumac Irfan Mensur.

Kaže da je zahvalan Bogu što je poznavao Branku i Mlađu, koji su ceo život posvetili pozorištu i humanitarnom radu.

Lutke nosila deci u Malmeu

Sa oboje je bio na sceni, a često ih je posećivao u njihovom domu.
„Mlađa Veselinović je prevodio i imao kod kuće dosta tekstova koji se nisu igrali pa sam ja pokušao da pronađem neki koji me interesuje i koji bih režirao, a Branka je u jednom trenutku bila povezana sa mojom porodicom. Moja majka i očuh su živeli u Švedskoj više od 50 godina i jednog dana mi je Branka pričala da ide u Malme da obiđe našu dijasporu, da deci podeli svoje lutkice i napravi im program. Ja sam joj rekao: Branka, pobogu, pa moja majka živi u Malmeu, a ona na to - pa sad mi morate dati telefon . Provela je dva dana sa mojim roditeljima i bratom u Švedskoj. I ručali su i večerali zajedno. Bežala je iz ambasade i od svih mogućih obaveza samo da bi se družila sa njima. Nećete mi verovati, kad god smo se kasnije sreli, a već je bila u poodmaklim godinama, nikad to nije zaboravila. Uvek me je pitala kako ti je mama, kako ti je očuh, pozdravi ih, divno mi je bilo sa njima“, kaže Mensur za Sputnjik.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorišteBranka Veselinović život posvetila pozorištu
Branka Veselinović život posvetila pozorištu  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Branka Veselinović život posvetila pozorištu

Energija i brzina misli i posle stote

Veliku energiju i osmeh uspela je da sačuva i kada je prešla stotu godinu.

„Sreo sam je kada je imala 101 godinu i nisam video nikakvu promenu u poređenju sa onom Brankom koju znam sa scene. Zajedno smo radili predstavu, režirao je Miroslav Belović. Nismo imali zajedničke scene, ali smo bili svakog dana na probama. Ona je tada imala potpuno istu energiju i adrenalin, iste priče i brzinu misli i govora tako da je to malo svetsko čudo što se desilo sa njenim životom. Ona prosto nije izgubila ništa od svežine bez obzira na godine“, naglašava Irfan Mensur.

Dobitnica je mnogih priznanja za glumački i humanitarni rad, poput Ordena rada sa zlatnim vencem, Nušićeve nagrade za životno delo, Vukove nagrade, kao i priznanja „Mali princ“ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta.

Žal za decom

Udala se za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića 30. septembra 1948. godine i ostala u braku sa njim sve do njegove smrti 2012. godine.
Iako nije imala dece, sa suprugom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć deci sa invaliditetom i u poznoj starosti je obilazila domove za nezbrinutu decu, sa uverenjem da „čovek sebe ne treba da voli zbog sebe nego zbog drugih ljudi”.
„Stalno je pravila lutke, igračke i obilazila ustanove koje se bave nezbrinutom ili ugroženom decom. Recitovala je svoje pesme, priređivala programe, delila poklone. Nažalost nije imala dece i govorila je da na taj način pokušava da ostvari neku vezu sa decom“, kaže Mensur.
Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Miodragom Petrovićem Čkaljom, Mijom Aleksićem. Kada je 1964. godine dobila Sterijinu nagradu, u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.
Bila je i ambasadorka UNICEF-a, govorila je engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik. Bila je dobrovoljni vatrogasac, s činom oficira prve klase.
© Foto : Sputnjiku ustupilo JDPBranka Veselinović usrećivala decu, stare i bolesne
Branka Veselinović usrećivala decu, stare i bolesne - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Branka Veselinović usrećivala decu, stare i bolesne
Od 2012. godine dodeljuje se nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u datoj kalendarskoj godini igrane na sceni JDP-a. Dosadašnji dobitnici su Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.
„Njen jedinstven život, njen humanitarni rad i posvećenost pozorištu i pozorišnoj umetnosti zauvek su obeležili jednu epohu i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta“, istakla je Tamara Vučković Manojlović, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, povodom odlaska Branke Veselinović.
Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Branka Vesilinović - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
KULTURA
Preminula glumica Branka Veselinović u 105. godini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala