- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruže za Branka Miljkovića: Zašto je život pesničke vatre iznenada postao ništa

© Foto : Javno vlasništvo/WikipediaBranko Miljković
Branko Miljković - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Branko Miljković (1934-1961) nije imao punih trideset godina kada se, prema policijskom izveštaju, ubio, a uz ruže koje mu već 62 godine donose poklonici njegove poezije, svakog 12. februara, na godišnjicu njegove smrti, ostala je sumnja da je zapravo ubijen.
Potomci velikog pesnika Branka Miljkovića i predstavnici Udruženja književnika Srbije posetili su i ove godine njegov grob, doneli ruže i prisetiti se njegovih stihova, rekla je Gordana Vlajić, zamenica predsednika UKS-a.

Zašto u socijalizmu ubijaju pesnike

Branko Miljković se prema policijskom izveštaju i zvaničnim saopštenjima ubio, obesivši se o jedno zagrebačko drvo.
„Ostalo je neupitno da je bio izvanredan pesnik, u naponu svoje stvaralačke snage. Ostalo je zabeleženo da je nekoliko dana pred smrt u jednoj zagrebačkoj kafani uzviknuo: Zašto u socijalizmu ubijaju pesnike?! A uz ruže koje mu već 62 godine donose poklonici njegove poezije, a svakog 12. februara, na godišnjicu njegove smrti, i njegovi potomci, ostalo je trnje sumnje da je Miljković, zapravo, ubijen. Onako visokog i krupnog drvce ga ne bi izdržalo. Puklo bi. I Miljković bi bio živ“, istakla je Vlajić.
I ovog 12. februara, Goran Miljković, bratanac velikog pesnika, ostavio je buket ruža na grobu svoga strica koji je sahranjen na beogradskom Novom groblju.

Pesnik vidi više od drugih

Sa Goranom je bio i Vidak M. Maslovarić, potpredsednik Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i urednik tribine „Francuska 7“, kao i Bratislav Bata Milanović, Radomir Andrić, Duško Novaković, Maja Danilović, Dragica Užareva, Slađana Bušić, Bajo Luković, Mića Milenković, Milica Jeftimijević Lilić, Ratomir Timotijević, Radenko Popović, Zoran Hr Radisavljević, Živko Nikolić...
© Foto : Sputnjiku ustupilo Udruženje književnika SrbijePotomci velikog pesnika Branka Miljkovića i predstavnici Udruženja književnika Srbije posetili su i ove godine njegov grob na Novom groblju
Potomci velikog pesnika Branka Miljkovića i predstavnici Udruženja književnika Srbije posetili su i ove godine njegov grob na Novom groblju - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Potomci velikog pesnika Branka Miljkovića i predstavnici Udruženja književnika Srbije posetili su i ove godine njegov grob na Novom groblju
Došlo je i oko dvadesetak članova Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Niša, koji su za ovu priliku priredili antologiju „Između dva sveta (sećanje na Branka Miljkovića)“.
Bila je to prilika da se uz poklon bardu srpskog pesništva ponove njegove mudre reči koje je svojevremeno izgovorio za časopis „Delo“:
„Pesnik vidi više od drugih jer sluti ono što je drugima nepristupačno. Sa druge strane, on vidi neodređenije od drugih jer sluti i ono što je drugima očigledno. Pesnikovo geslo i treba da bude ono Elijarovo 'uprkos svakoj očiglednosti'. To je taj put do pesme-borba na činjenicama koje ništa ne kazuju, borba protiv svete očiglednosti...“.

Zavet – svakog 12. februara na Brankovom grobu

Goran Miljković je u jednom od pređašnjih intervjua ispričao da je otac Branka Miljkovića preminuo 1999. godine, a da od Brankove smrti nije bilo dana da sa Dušanovca nije otišao na sinovljev grob.
Poznavali su ga svi na Novom groblju, od upravnika do grobara, kaže Goran i dodaje da mu je otac ostavio u amanet da svakog 12. februara u 13 sati bude na Brankovom grobu.
Na isti način će Goran zavetovati svoje sinove Nemanju i Uroša Miljkovića.
Miroslav Maksimović - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
KULTURA
Dobitnik nagrade Ivo Andrić: Pod jakim smo pritiscima, prvo sami moramo da očvrsnemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala