- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će odmah odgovoriti ako se na njenim granicama pojave japanske hipersonične rakete

© Sputnik / Mariя DevahinaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Moskva pomno prati razvoj vojnog potencijala Japana i u slučaju bilo kakvih pretnji po regione Dalekog istoka, uključujući pojavu hipersoničnih raketa na japanskim graničnim ostrvima, ruska strana će odmah reagovati u skladu sa odbrambenom doktrinom, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.
„Zaista, u poslednje vreme Japan je naglo ubrzao modernizaciju svog vojnog potencijala, pojačava opasne aktivnosti u blizini ruskih granica, uključujući izvođenje velikih vežbi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, testira nove tipove raketnog i konvencionalnog naoružanja. S tim u vezi, upućivali smo snažne proteste japanskoj strani diplomatskim kanalima“, rekao je Rudenko, odgovarajući na pitanje kako Moskva ocenjuje planove Japana da stvori hipersonične rakete dugog dometa.
On je dodao da će Rusija nastaviti da pažljivo prati razvoj japanske vojne izgradnje i, „u slučaju bilo kakvih potencijalnih bezbednosnih pretnji našim dalekoistočnim regionima, odmah ćemo preduzeti recipročne mere u skladu sa odbrambenom doktrinom Rusije“.
Ministarstvo odbrane Japana planira da u okviru kopnenih snaga samoodbrane formira dve jedinice koje će upravljati balističkim raketama sa hipersoničnom krstarećom jedinicom i njihovim naknadnim razmeštanjem u garnizone na ostrvima Kjušu i Hokaido, javila je ranije novinska agencija Kjodo. Očekuje se da će dve jedinice biti formirane do 2026. godine.
Ranije je list „Mainiči“ objavio da japanska vlada proučava razvoj vođenih raketa dometa do 3.000 kilometara i njihovo naknadno fazno raspoređivanje u različitim delovima zemlje, uključujući i na Hokaidu.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
RUSIJA
Moskva: Razmeštanje hipersoničnih raketa SAD u Japanu uticaće na bezbednost u regionu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala