- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Razmeštanje hipersoničnih raketa SAD u Japanu uticaće na bezbednost u regionu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Moskva će pratiti planove SAD o razmeštanju hipersoničnih raketa u Japanu, to bi moglo da promeni situaciju u vezi s bezbednošću u tom regionu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Prema njenim rečima, informacije o raketama zahtevaju dodatnu proveru, ali činjenica da vlasti SAD i Japana za sada nisu objavile nikakav zvaničan demanti „prilično živopisno govori sama za sebe“.
„Nameravamo da na najpažljiviji način pratimo bilo kakve pripreme za praktičnu realizaciju takvih planova, a početak njihovog ostvarivanja za nas će značiti suštinsku promenu regionalne situacije u oblasti bezbednosti, koja će imati projekciju i na globalnu stratešku stabilnost“, rekla je Zaharova.
Prema njenim rečima, pojava raketa srednjeg i malog dometa američke proizvodnje u Azijsko-pacifičkom regionu predstavlja kriterijum koji bi stvorio osnovu za prekid jednostranog moratorijuma za razmeštanje ruskog naoružanja te klase.
Vlada Japana namerava da preispita pitanje o razmeštanju američkih raketa srednjeg dometa na svojoj teritoriji, ukoliko SAD počnu zvanične pregovore o tome, piše list „Sankej“ pozivajući se na dobro upućene izvore.

Tema mirovnog dogovora s Japanom je zatvorena

Marija Zaharova je, takođe, rekla da je tema mirovnog dogovora Rusije i Japana zatvorena.
„Što se tiče teme mirovnog sporazuma, ona je za nas, kao što znate, zatvorena“, rekla je Zaharova.
Šef japanske diplomatije Josimasa Hajaši je 7. januara izjavio da Vlada Japana i dalje želi da zaključi mirovni sporazum s Rusijom. Sledećeg dana premijer te zemlje Fumio Kišida je izjavio na sednici parlamenta da će Japan nastaviti da vodi pregovore s Rusijom kako bi se razjasnila pripadnost četiri severna ostrva, koja u Japanu zovu Kunašir, Habomai, Šikotan i Iturup.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala