- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminula prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopran Breda Kalef

© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište/Arhiva NPMecosopran Breda Kalef
Mecosopran Breda Kalef - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Proslavljena srpska umetnica, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Breda Kalef Simonović, preminula je 13. februara u 93. godini.
Ro­đe­na je 7. de­cem­bra 1930. go­di­ne u Beogradu.
Po­ti­če iz jed­ne od naj­sta­ri­jih je­vrej­skih po­ro­di­ca ko­ja je iz Špa­ni­je, pre­ko So­lu­na sti­gla u Be­o­grad.
Po­sle za­vr­še­ne Sred­nje mu­zič­ke ško­le kod pro­fe­sor­ke Sil­vi­je Ka­me­no­vić, upi­sala ­je Mu­zič­ku aka­de­mi­ju kod pro­fe­sor­ke Ade Po­lja­ko­ve, a za­vr­šila u kla­si pro­fe­sor­ke Zla­te Đun­đe­nac. Po­sle di­plo­mi­ra­nja bo­ra­vi­la je u Ita­liji na usa­vr­ša­va­nju kod Ma­ri­je Kar­bo­ne.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište u Beogradu/ArhivaBreda Kalef
Breda Kalef - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Breda Kalef

Osvajala srca publike i kritike

Više od tri decenije, svojim nepresušnim talentom, ogromnom harizmom i raskošnim glasom mecosoprana podjednako je osvajala srca publike i stručne kritike, suvereno gospodareći operskim scenama, ne samo u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, nego i širom Evrope i sveta, ističu u Narodnom pozorištu.
Tokom blistave karijere odigrala je 61 premijernu ulogu, kao i 710 predstava u Beogradu i 242 na gostovanju.
„Ceo moj život je bio vezan i utkan u Narodno pozorište. Volela sam svoju profesiju i nesebično je davala i pozorištu i publici. Mnogo sam gostovala po svetu, ali sam se uvek rado vraćala svojoj kući i svom Narodnom pozorištu“, govorila je Kalef u jednom od svojih poslednjih intervjua, urađenim za „Pozorišne novine“, u januaru 2021. godine.
Kalef je na sceni Narodnog pozorišta debitovala 1960. godine ulogom Mercedes u Bizeovom remek-delu „Karmen“, u kojem je kasnije, s velikim uspehom, pevala i naslovnu ulogu.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište u Beogradu/Arhiva NPProslavljena srpska umetnica, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Breda Kalef Simonović
Proslavljena srpska umetnica, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Breda Kalef Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Proslavljena srpska umetnica, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Breda Kalef Simonović

Ništa nismo odbijali, sve smo pevali

Već naredne godine, primljena je u stalni angažman operskog ansambla nacionalnog teatra u kojem je ostala pune tri decenije, sve do penzionisanja, 1991. godine.
„Moja generacija iz tog, kako ga zovu zlatnog doba, bila je vrlo kompaktna. Mi nismo odbijali ništa, sve smo pevali. Svi pevači, i u najmanjoj ulozi, bili su sjajni. Imali smo sreće da su, u ono vreme, dolazili i najveći svetski pevači, pa nam se tako dešavalo da budemo ravnopravni partneri sa jednim Mariom del Monakom, Frankom Korelijem, Plasidom Domingom“, prisećala se primadona.
Na­kon ula­ska u Na­rod­no po­zo­ri­šte veoma br­zo je iz­bi­la u pr­vi red naj­značaj­ni­jih pr­va­ka Ope­re ko­ji su svo­jim na­stu­pi­ma u ze­mlji i ino­stran­stvu obe­le­ži­li naj­zna­čaj­ni­ji pe­ri­od u isto­ri­ji Ope­re Na­rod­nog po­zo­ri­šta.

Od Narodnog pozorišta do Karnegi hola

Pr­va zna­čaj­na ulo­ga bi­la je Ma­ri­na u „Bo­ri­su Go­du­no­vu“ Mu­sorg­skog sa ko­jom je diplomi­ra­la, a po­tom je ot­pe­va­la sve naj­zna­čaj­ni­je ulo­ge me­co­so­pran­skog fa­ha u ope­ra­ma ruskih, fran­cu­skih, ita­li­jan­skih i do­ma­ćih kom­po­zi­to­ra.
Paralelno sa umetničkim angažmanima u matičnom teatru, uspešno je gradila i međunarodnu karijeru u okviru koje je, već 1964. godine, dobila prvi veliki inostrani ugovor u Operi Tel Aviva.
© WikipediaBreda Kalef i Plasido Domingo u Beogradu
Breda Kalef i Plasido Domingo u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Breda Kalef i Plasido Domingo u Beogradu
Na toj sceni, sa slavnim Plasidom Domingom, imala je ukupno 92 nastupa u predstavama „Karmen“, „Madam Baterflaj“, „Evgenije Onjegin“ i „Kavalerija rustikana“.
Go­sto­va­la je sa­mo­stal­no ili sa an­sam­bli­ma Ope­re Na­rod­nog po­zo­ri­šta ši­rom sveta – Grč­ka, Špa­ni­ja, Au­stri­ja, Ma­đar­ska, Egi­pat, Ir­ska, Ita­li­ja, Ru­si­ja, Nemač­ka, Izra­el, SSSR, SAD, kao i u svim ve­ćim gra­do­vi­ma nekadašnje Ju­go­sla­vi­je.
Uče­stvo­va­la je i na broj­nim kon­cer­ti­ma, sa­mo­stal­no ili sa ju­go­slo­ven­skim horovima u ze­mlji i ino­stran­stvu („Bra­ća Ba­ruh“, „Bran­ko Kr­sma­no­vić“, Hor RTS-a). Sa Ho­rom „Bra­ća Ba­ruh“ ima­la je tur­ne­ju u 29 gra­do­va SAD, uklju­ču­ju­ći i na­stup u Kar­ne­gi Ho­lu u Nju­jor­ku.
© Foto : Muzej Narodnog pozorištaIzložba „Breda Kalef - neuobičajena primadona“
Izložba „Breda Kalef - neuobičajena primadona“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Izložba „Breda Kalef - neuobičajena primadona“

Zlatna medalja za zasluge

Nje­ne kre­a­ci­je su sa­ču­va­ne na plo­ča­ma, kompakt diskovima i vi­deo snim­ci­ma koncert­nih na­stu­pa i pred­sta­va.
Pre po­čet­ka umet­nič­ke ka­ri­jere ba­vi­la se ak­tiv­no sto­nim te­ni­som, a ve­o­ma uspe­šno je igra­la i bridž, za šta je na­gra­đi­va­na.
Za svoj umet­nič­ki rad do­bi­la je broj­na značajna priznanja, među kojima Nacionalno priznanje za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije, a 2021. Zlat­nu me­da­lju za za­slu­ge ko­jom ju je od­li­ko­vao pred­sed­nik Re­pu­bli­ke Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić.
Fondacija koja nosi njeno ime ustanovila je 2016. godine nagradu „Breda Kalef“ koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni
Generalna proba opere „Turandot“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
KULTURA
Premijera opere „Turandot“: Bajka sa srećnim krajem kao uvertira za slavlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala