- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Ne kopajte po našem zadnjem dvorištu": Zapad ljubomoran na dobre odnose Rusije i afričkih država

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Odnosi Rusije sa afričkim partnerima se razvijaju i „to izaziva ljubomoru onih zemalja, koje Afriku smatraju svojim „zadnjim dvorištem“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
On se prisetio primera kada se pre par godina, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u toku dela važne sesije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija susreo sa šefom evropske diplomatije Žozep Borelj, „koji se nedavno istakao nekim komentarima, koji su užasnuli javnost“.
„Tada je Borelj upitao Lavrova: ‘Zašto kontaktirate sa Malijem, zašto Mali pokušava da sarađuje sa vama’. Na to je ministar Lavrov odgovorio: ‘Slušajte, to je suverena zemlja, oni odlučuju s kim će sarađivati, ako žele da sarađuju sa Rusijom – to je njihov suvereni izbor’“, ispričao je Nebenzja.
Na to je, prema sećanju Nebenzje, Borelj uzvratio sledećom rečenicom:
„Ne kopajte po našem zadnjem dvorištu“.
U septembru 2021. godine, na konferenciji za novinare, na kraju učešća u nedelji visokog nivoa sesije GS UN u Njujorku, Lavrov je izjavio da je Borelj ubeđivao Rusiju da „ne deluje“ u Africi na polju bezbednosti, jer je to „naše mesto“.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
RUSIJA
Zaharova o izjavi Borelja o EU: To nije bašta, već pakao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala