- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jalova provokacija s istoka: Vojni potencijal Japana nije ni primaći Rusiji

© AFP 2023 / JOE KLAMARJapanski vojnik
Japanski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko poručio je da će Rusija nastaviti da pažljivo prati razvoj japanske vojne izgradnje i, u slučaju bilo kakvih potencijalnih bezbednosnih pretnji dalekoistočnim regionima Rusije odmah preduzeti recipročne mere u skladu sa ruskom odbrambenom doktrinom.
Rudenko je tako reagovao na najavu Ministarstva odbrane Japana da planira da u okviru kopnenih snaga formira dve jedinice koje će upravljati balističkim raketama sa planiranim hipersoničnim blokom

Po zahtevu Sjedinjenih Američkih Država

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, Japan izvodi akcije u blizini ruskih granica i ubrzava modernizaciju svog vojnog potencijala po naređenju Sjedinjenih Država.
„Osim toga, ne isključuje se mogućnost da ovim potezom Tokio vrši pritisak na Rusiju. Ova država želi da povrati četiri ruska ostrva, među kojima su Šikotan, Iturup, Kunašir i grupa malih ostrva“, objašnjava Litovkin, podsećajući da upravo zbog ovih ostrva Rusija i Japan od okončanja Drugog svetskog rata nemaju mirovni ugovor.
Prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, posle promene političkog rukovodstva u Japanu, odnosno kada je umesto bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea došao Fumuo Kišida, Tokio se u potpunosti okrenuo Vašingtonu.
„Amerikanci već duže vreme smatraju savezničkim državama Južnu Koreju, Japan i teritoriju nepriznatog Tajvana. I oni su, koristeći razne političke tehnologije, u ovim zemljama postavili svoje političare koji na štetu nacionalnih interesa ovih država vode samoubilačku politiku. Što je najgore, obični Japanci ne razumeju ništa. Njima prodaju priču da su „agresivne“ zemlje Rusija, Kina i Severna Koreja“, primećuje stručnjak.

Ne može se porediti sa vojnim potencijalom Rusije

Što se tiče vojne sile, prema rečima ruskog vojnog eksperta i analitičara Sergeja Borovikova, Tokio se nalazi na sedmom mestu u svetu.
„Prema zvaničnim podacima, Japan ima oko hiljadu tenkova, 1500 vojnih aviona i 21 podmornicu. Osim toga, oni imaju i oko 155 brodova. Ova država zaista aktivno modernizuje svoj vojni potencijal. I sa stanovništva teške industrije, Tokio ima mogućnosti da povećava proizvodnju tenkova, aviona i projektila“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Međutim, prema rečima Litovkina, vojni potencijal Japana nikako ne može da se poredi sa vojnim potencijalom Rusije.
„Japan ima dobro oružje. Na razaračima se nalaze američke krstareće rakete „tomahavk“. Ta zemlja raspolaže i sistemima protivraketne odbrane THAAD, podmornice, kao i savremene tenkove i avione. Ipak, njegov vojni potencijal ne može da se poredi sa vojnim potencijalom Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ruski vojni analitičar Konstantin Sivkov podseća da Japanci nemaju ni hipersonično oružje.

„Ova zemlja je naoružana najnaprednijim sistemima naoružanja. Tenkovi koje poseduju po modifikaciji su prilično slični „leopardima“. Osim toga, Japanci imaju podmornice, razarače, kao i američko avijaciono raketno oružje“, konstatuje naš sagovornik.

Sergej Borovikov napominje da, bez obzira na savremeno oružje i oružane snage, ovu državu sputava njen nenuklearni status.
„Pored toga, Japan ima status ostrva sa akutnim nedostatkom resursa. I zbog toga, ne može dugo da se bori. Veoma brzo može da izgubi u sukobu zbog nedostatka resursa“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Rusija će adekvatno odgovoriti na pretnje

Na pitanje kako će Rusija reagovati u slučaju većih provokacija Japana i Sjedinjenih Američkih Država u blizini ruskih granica, Litovkin kaže da će Moskva adekvatno odgovoriti na sve pretnje.
„Rusija ima prilično moćnu Dalekoistočnu vojnu oblast. Tamo ima dovoljno oružja. Ipak, smatram da Japan neće smeti da rizikuje. Oni znaju da po našoj doktrini, u slučaju napada na Rusiju od strane zemlje ili koalicije država koje poseduju nuklearno oružje (a u ovom slučaju Japan je povezan sa SAD) to daje Rusiji za pravo da uzvrati udarac“, naglašava stručnjak.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Japana planira da u okviru kopnenih snaga samoodbrane formira dve jedinice koje će upravljati balističkim raketama sa planiranim hipersoničnim blokom njihovim naknadnim razmeštanjem u garnizone na ostrvima Kjušu i Hokaido. Kako je prenela japanska novinska agencija Kjodo, očekuje se da će dve jedinice biti formirane do 2026. godine.
Ranije je list „Mainiči“ objavio da japanska vlada proučava razvoj vođenih raketa dometa do 3.000 kilometara i njihovo naknadno fazno raspoređivanje u različitim delovima zemlje, uključujući i na Hokaidu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala