- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenkisti u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev najavljuje "veliki događaj" 24. marta; Minsk: Bili smo na korak od dogovora

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 354. Ruske snage su zauzele selo Krasna Gora kod Bahmuta i likvidirale nekoliko stotina ukrajinskih vojnika u različitim pravcima. Vlasti Britanije i Ukrajine razmatraju planove o pokretanju proizvodnje britanskog naoružanja u ukrajinskim fabrikama.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:31 12.02.2023
Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, komanda Istok, saopštilo je da su ruske Vazdušno-kosmičke snage koristile danas balone sa ugaonim reflektorima i izviđački dron iznad Dnjepropetrovske oblasti. Dejstvovala je PVO. Nije naveden rezultat akcije.
22:00 12.02.2023
Zaključivanje primirja između Ukrajine i Rusije prošlog proleća sprečio je Zapad, rekao je portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz kanalu STV.
Prema njegovim rečima, informacije o umešanosti Zapada stigle su iz više pouzdanih izvora.
„Nekoliko visokih zvaničnika nam je reklo da su zapadni partneri saopštili, između ostalog, ukrajinskom predsedniku Zelenskom, da u ovoj fazi treba prekinuti mirovne pregovore“, rekao je Glaz.
Dodao je da je dokument tada bio u pripremi i da se o njemu moglo razgovarati. Glaz je podsetio da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tada rekao da je najvažnije zaustaviti krvoproliće. Istovremeno, Moskva i Kijev su zaista bili na korak od dogovora, ali su tada dobijene „druge instrukcije“ i pregovarački proces je zaustavljen.
21:43 12.02.2023
Eksplozije odjekuju u Kupjansku, Harkovska oblast, Nikolajevu, Družkovki, Kramatorsku...
21:27 12.02.2023
20:44 12.02.2023
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba najavio je 24. februara „velike događaje” u međunarodnoj politici.
„23. i 24. februara u Njujorku će se desiti 'veliki događaji'... Biće mnogo važnih političkih signala, biće odluke o sankcijama, oružju, biće simboli jedinstva, i to na svim nivoima“, rekao je on, prenosi televizija TSN.
20:38 12.02.2023
Generalna skupština UN proučava antiruski nacrt rezolucije koji su predložile zapadne zemlje o „principima koji leže u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira u Ukrajini“, saopštili su Sputnjiku izvori u toj organizaciji.
Istovremeno, sudeći po tekstu, autori se drže tačke gledišta Kijeva po ovom pitanju.
Glasanje o nacrtu rezolucije očekuje se tokom vanredne sednice Generalne skupštine, koja nastavlja sa radom 22. februara. Sednica je bila zakazana zagodišnjicu početka specijalne vojne operacije.
Prema izvorima Sputnjika, autori žele da dobiju maksimalnu podršku rezoluciji članova Generalne skupštine. To uključuje i želju da se obori rekord po broju glasova za antiruski dokument. Tokom 11. posebne sednice, koja je otvorena u proleće 2022. nakon početka specijalne operacije, Generalna skupština je usvojila pet antiruskih rezolucija. Najveći broj glasova dobio je dokument koji ne priznaje referendume u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. U oktobru 2022. podržale su ga 143 od 193 države-članice UN.
Kako je pojasnio jedan od sagovornika agencije, da bi postigli novi rekord, autori rezolucije dali su joj maksimalno "miroljubiv“ ton. Istovremeno, u suštini, tekst jasno odražava „mirovni plan“ Vladimira Zelenskog, koji uključuje predaju teritorija Kijevu, uključujući Krim. Prema rečima predstavnika Rusije, takva inicijativa a priori ne može biti realna pozicija, dodao je izvor.
19:16 12.02.2023
Komandant Oružanih snaga Ukrajine, sa kodnim imenom „Mađar“ rekao je da će od 13. februara Bahmut (Artjomivsk) biti zatvoren za sve civile, uključujući i dobrovoljce, piše list „Strana.ua“.
Prema njegovim rečima, u grad će se moći ući samo uz posebne propusnice. Glavni cilj ove odluke je „da se osigura bezbednost civila od neprijateljskih diverzantskih grupa koje prodiru u grad“, tvrdi Mađar. On je dodao da će meštanima koji su ostali u Bahmutu pomoći vojska.
On je naglasio da se ulične borbe nastavljaju na obodima istočnih i južnih delova Bahmuta.
19:04 12.02.2023
Eksplozija u Dnjepropetrovsku, javljaju mediji. U ovoj oblasti je objavljena vazdušna opasnost.
18:49 12.02.2023
Rojters: U Nemačku je stiglo 60 američkih borbenih vozila "Bredli" namenjenih Ukrajini.
16:35 12.02.2023
Gradonačelnik Marijupolja Oleg Morgun rekao je da se nada da će u tom gradu biti izgrađena baza ruske Crnomorske flote.
Prema njegovim rečima, baza može biti smeštena na teritoriji Azovskog brodogradilišta. On je istakao da je u kompaniji ostala sva neophodna oprema. Gradonačelnik Marijupolja je nakon inspekcije postrojenja uverio da će sve funkcionisati kako treba.
14:33 12.02.2023
Jedna od najvećih švajcarskih banaka „Kredi svis“ blokirala je ili zamrzla više od trećine ruske imovine registrovane u Švajcarskoj – 17,6 milijardi franaka (više od 19 milijardi dolara), piše lokalni list „Zontag cajtung“, pozivajući se na informacije dobijene od banke.
Prema zvaničnim podacima vlasti zemlje, zbog sankcija nametnutih zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Švajcarska je zamrznula imovinu Rusije u iznosu od 7,5 milijardi švajcarskih franaka i blokirala 15 nekretnina.
14:21 12.02.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je rad pomorske pešadije ruske vojske, napominjući da ona „radi kako treba“ i da se njeni borci junački bore.
„Pomorska pešadija radi kako treba. Upravo sada. Herojski se bore. I Tihookeanske flote i Severne flote“, rekao je Putin za kanal „Rusija 1“.
13:10 12.02.2023
Višenamenskli lovac Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Raketiran pogon fabrike oklopne tehnike u Harkovu
12:33 12.02.2023
Zelenski uveo sankcije za još 200 državljana Rusije
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da uvede sankcije za 200 ruskih državljana.
Sankcije, između ostalog, uključuju zamrzavanje imovine; ograničenje trgovačkih operacija; ograničenje, delimični ili potpuni prekid tranzita resursa, letova i transporta preko teritorije Ukrajine; sprečavanje povlačenja kapitala iz Ukrajine; obustavljanje ekonomskih i finansijskih obaveza; ukidanje ili suspenzija posebnih dozvola za korišćenje ruda; zabrana učešća u privatizaciji i zakup državne imovine.
Sankcije protiv državljana Rusije uvode se na 50 godina.
12:11 12.02.2023
Rusija može da pobedi u sukobu u Ukrajini ako Kijev ne dobije hitnu podršku, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za „Figaro“.
Odgovarajući na pitanje da li Rusi mogu da izađu iz sukoba kao pobednici, Duda je rekao da je to moguće.
„Da, mogu, ukoliko Ukrajina hitno ne dobije pomoć. Ako ne pošaljemo oružje Ukrajini u narednim nedeljama, Putin bi mogao da pobedi“, dodao je poljski lider.
12:04 12.02.2023
Broj američkih vojnika stacioniranih u Poljskoj iznosi skoro deset hiljada, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za „Figaro“.
„Učinili smo sve da uđemo u NATO, upravo da bismo dobili garanciju člana 5 Ugovora. Ne radi se samo o rečima. Danas, sa jačanjem prisustva NATO-a na istočnom krilu, na našem tlu je prisutno skoro 10 hiljada američkih vojnika“, rekao je Duda.
On je istakao da Poljska proširuje svoje odbrambene sposobnosti.
„Kupujemo oružje. Na odbranu ćemo 2023. godine trošiti više od 4 odsto BDP-a. Ovo je dvostruko više nego što se očekuje od saveznika NATO-a. Danas gradimo zajedničku bezbednost, jedan za sve, svi za jednog“, dodao je predsednik Poljske.
Krajem 2020. godine saopšteno je da je u Poljskoj razmešteno pet hiljada američkih vojnika.
09:09 12.02.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju Černigovske gradske vojne uprave.
„Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine, Černigovska oblasna državna uprava treba da u skladu sa Zakonom o pravnom režimu ratnog stanja sprovede mere u vezi sa formiranjem vojne uprave navedene u članu 1. ovog ukaza“, navodi se u dokumentu.
08:55 12.02.2023
Borci grupe „Vagner“ zauzeli su naselje Krasna Gora u DNR, saopštio je osnivač grupe Evgenijer Prigožin.
Ovo naselje nalazi se severno od Artjomovska (Bahmut) i zapadno od Soledara.
08:14 12.02.2023
U Marijupolju je za skoro tri meseca borbenih dejstava uništeno i oštećeno 32,5 hiljada kuća, koji će početi da se obnavljaju ove godine, izjavio je gradonačelnik Oleg Morgun.
Prema njegovim podacima, u Marijupolju ima ukupno 39,9 hiljada privatnih kuća, od kojih je samo 7,5 hiljada ostalo netaknuto.
On je ddao da je planirano da se ove godine sazida oko sedam hiljada kuća, a da će u naredne tri godine sve biti obnovljeno.
08:00 12.02.2023
Britansko oklopno vozilo Stormer - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Mediji: London i Kijev pregovaraju o proizvodnji britanskog oružja u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala