- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: Svet izvan transatlantskog mehura ne slaže se sa njegovom ratobornom retorikom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Zemlje van transatlantske zajednice ne shvataju zašto Evropa i SAD zaoštravaju lokalni ukrajinski sukob isporukama oružja do te mere da se njegove posledice osećaju po celom svetu, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
„Odavno je poznato da isporuke oružja izazivaju produžavanje sukoba... Svet ne čine samo Evropa i transatlantska zajednica... Zemlje van Evrope i transatlantske zajednice jednostavno ne razumeju zašto je potrebno da se regionalni sukob zaoštri do te mere da ima negativan uticaj na globalnom nivou. Ovo je sada regionalni rat sa globalnim posledicama i mora se sprečiti da se pretvori u globalni rat“, rekao je Sijarto za radio „Košut“.
Prema njegovim rečima, svet van Evrope takođe pati zbog problema sa hranom, rekordno visokih cena hrane, osnovnih sirovina i energenata i „jednostavno ne shvata zašto se ova ratoborna retorika mora održati, a ne treba da se uspostavi mir“.
„Izvan transatlantskog mehura postaje vrlo jasno da je glas mira, težnja za mirom, mnogo glasniji, mnogo moćniji od onoga što nam ovde u transatlantskom svetu govore mejnstrim liberalni mediji“, rekao je Sijarto.
On je takođe podsetio da Mađarska dosledno podržava početak mirovnih pregovora i ne podržava povećanje isporuka oružja Ukrajini.
Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja u Ukrajinu. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je doneo ulaz kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje. Sijarto je objasnio da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi isporuke oružja preko te teritorije postalo legitiman vojni cilj.
Ukrajinski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Andžej Duda: Rusija će pobediti ako Kijev ne dobije oružje; Zaharova: To će samo pogoršati situaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala