- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će nastaviti da pomaže u traženju pravičnog rešenja za Pridnjestrovlje

© Sputnik / Maksim BlinovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Rusija će nastaviti da pomaže u traženju pravičnog rešenja pridnjestrovskog pitanja bez narušavanja teritorijalnog integriteta Moldavije, izjavio je u intervjuu za Sputnjik opunomoćeni ambasador Rusije u Kišinjevu Oleg Vasnjecov.
„Ruska Federacija je garant pridnjestrovskog regulisanja. Ovaj status nameće veliku odgovornost, a ruska strana deluje sa punom svešću o tome. Nastavićemo da pomažemo u traženju pravičnog rešenja za pridnjestrovski problem, postizanje sporazuma o posebnom, pouzdanom, garantovanom statusu Pridnjestrovlja, uz poštovanje suvereniteta i obezbeđivanja teritorijalnog integriteta Moldavije“, rekao je Vasnjecov.
Diplomata je naglasio da ruska strana računa na nastavak pregovora u ustaljenom formatu.
„Sada ne bih žurio da ocenjujem rad dijaloga u formatu 5+2, s obzirom na dugo odlaganje njegovog nastavka. Ruska Federacija i dalje računa na brz nastavak pregovora o pridnjestrovskom pitanju“, dodao je on.
Ranije je vladajuća većina u parlamentu Moldavije usvojila amandmane na Krivični zakonik koji predviđaju kaznu za „separatizam“, „zaveru protiv zemlje“ i druga slična krivična dela. Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog Pridnjestrovlja oštro je negativno reagovalo na usvajanje takozvanog „zakona o separatizmu“, smatrajući da Kišinjev time podriva pregovarački proces o pridnjestrovskom pitanju.
U pregovorima o Pridnjestrovlju u formatu 5+2 učestvuju Kišinjev i Tiraspolj kao strane u sukobu, Rusija, Ukrajina i OEBS kao posrednici, a Evropska unija i SAD kao posmatrači. Poslednja runda pregovora u ovom formatu održana je u Bratislavi 9. i 10. oktobra 2019. godine.

O neutralnosti Moldavije

Vasnjecov je izrazio zabrinutost zbog namera zvaničnog Kišinjeva da odustane od neutralnog statusa, koji garantuje mir u regionu.
On podsetio da ruska mirovna misija u Pridnjestrovlju više od 30 godina pomaže očuvanju mira na obalama Dnjestra.
„Naravno, ne mogu da nas ne zabrinjavaju sve češće izjave Kišinjeva da neutralni status više ne daje dosadašnje garancije bezbednosti bez oružja NATO-a. Međutim, upravo je stav nemešanja dao izvesna uveravanja o smirenosti u regionu u svetlu nerešenog pridnjestrovskog sukoba“, objasnio je on.
Prema rečima diplomate, prošlogodišnje provokacije u Tiraspolju, u kojima je granatirana zgrada uprave i dignut u vazduh toranj radio-televizijskog centra, jasno pokazuju da svaki militaristički oblik dovodi do ugrožavanja bezbednosti i stabilnosti.
„Mir u savremenoj eri postiže se dijalogom, a ne konfrontacijom“, naglasio je Vasnjecov.
Ranije je predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila da zemlja treba da odustane od neutralnosti kako bi se pridružila velikom vojnom savezu. Pritom, ona nije konkretno pomenula NATO, ali je ranije više puta izjavljivala da bi član ustava o neutralnom statusu mogao da bude revidiran ako se stanovništvo opredeli za približavanje Severnoatlantskoj alijansi.
Predsednica Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
SVET
Maja Sandu: Rusija destabilizuje situaciju u Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala