- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Maja Sandu: Rusija destabilizuje situaciju u Moldaviji

© Sputnik / Rodion Proka / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Moldavije Maja Sandu
Predsednica Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
Rusija pokušava da destabilizuje situaciju u Moldaviji, izjavila je predsednica ove zemlje Maja Sandu.
„Vodimo hibridni rat. Postoje pokušaji Rusije da destabilizuje situaciju u Moldaviji. Propaganda je deo hibridnog rata, transformacija energetskih resursa u oružje je deo hibridnog rata“, rekla je Sandu u intervjuu za „Si-En-En“.
Prema njenim rečima, korupcionaške grupe u Moldaviji su zajedno sa proruskim političkim snagama navodno uz podršku Rusije organizovale proteste kako bi destabilizovale situaciju.
„Činjenica da imamo problem Pridnjestrovlja i rusku vojsku koja je tamo ilegalno već decenijama, povećava rizike po bezbednost moje zemlje“, dodala je ona.
U Moldaviji su proletos počeli protesti opozicije protiv rasta cena i ekonomske krize. Odvojene akcije vodile su Partija socijalista, na čijem je čelu ranije bio Dodon, i partija „Šor“. Demonstranti su ogorčeni neviđenim povećanjem cena gasa, drugih energenata i hrane, kao i visokom inflacijom i padom životnog standarda. Demonstranti optužuju vlasti da nisu u stanju da se izbore sa krizom, ukazuju na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina, koja je u septembru iznosila 33,97 odsto na godišnjem nivou. Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka. Organizatori protesta zahtevaju ostavku predsednice Maje Sandu, parlamenta i Vlade, kao i održavanje prevremenih izbora.
Blekaut - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
SVET
Ukrajina, Moldavija i Pridnjestrovlje u mraku - uzroci i posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala