- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Atipična zima u Srbiji – da li su voćke preživele i hoćemo li uskoro moći da gajimo kivi

CC0 / Pixabay/Sierrasue7 / Voćnjak
Voćnjak - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Kada je zima atipična poput ove, može da dođe do rane vegetacije. To nije dobro za voćke, jer njima odgovara zima samo kada ima pola metra snega i kada su temperature bliske nuli nekoliko meseci, objašnjava profesor Milovan Veličković. Šta pokazuju podaci sa terena i koje su voćke prve na udaru kada je ovakva zima?
Profesor sa odseka za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Milovan Veličković kaže da voćke imaju svoj biološki sat po kojem se tačno po određenom redu odvijaju određene fenofaze. Ovo bi trebalo da bude period dugog mirovanja, a ne aktivnosti pupoljaka i bilo kog drugog tkiva.
Veličković kaže za RTS da voćke imaju svoj biološki sat po kojem se tačno po određenom redu odvijaju određene fenofaze. Ovo bi trebalo da bude period dugog mirovanja, a ne aktivnosti pupoljaka i bilo kog drugog tkiva.
„Kada su zime atipične poput ove, može doći do toga, mada nemamo informacije sa terena. Ako značajno otopli možemo očekivati i loše posledice niskih zimskih temperatura. Nije dobro da se pupoljci aktiviraju zimi, dobra zima je samo kada ima pola metra snega i temperature bliske nuli nekoliko meseci, to važi za kontinentalne voćke“, objašnjava prof. Veličković.
Postoje, ipak, mere koje mogu da se sprovedu kako ne bi došlo do izmrzavanja – poput mera zadimljavanja i uvođenja antifrost sistema.
Prvu meru je teško primeniti kod zasada od nekoliko desetina hektara, dok se druga primenjuje kod visokoprofitabilnih sastava.
Voćke koje najčešće stradaju od niskih temperatura i prolećnih mrazeva su breskva i kajsija.
„Prema dugogodišnjem iskustvu proizvođača, dešava se da one prve krenu sa vegetacijom, najčešće stradaju od niskih temperatura, poznih prolećnih mrazeva. Ali ako vegetacija krajem februara uzme maha, krene izmrzavanje. Prema informacijama sa terena, zasad su posledice minimalne“, navodi profesor Veličković.
Za dva dana slavi se Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara. Taj dan označava početak rezidbe,
„To je usklađeno s vremenom i dugim iskustvom i tradicijom, koji nam govore da se od tada pa nadalje može rezati“, ističe profesor Poljoprivrednog fakulteta.
Na pitanje hoćemo li zbog tzv. klimatskih promena na ovim podnebljima moći da gajimo i kivi, prof. Veličković odgovara da mi možda to nećemo dočekati, ali da je vrlo moguće da će i on ovde rasti u budućnosti.
Voće i povrće na pijaci  - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
EKONOMIJA
Ispitivanja starih sorti voća, povrća i žitarica: Da li je moguće gajenje bez hemijskih sredstava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala