- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ispitivanja starih sorti voća, povrća i žitarica: Da li je moguće gajenje bez hemijskih sredstava

CC0 / Pixabay / Voće i povrće na pijaci
Voće i povrće na pijaci  - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
U novootvorenom Istraživačkom centru u Paštriću kod Mionice počela su ispitivanja starih sorti voća, povrća i žitarica. Žele da evidentiraju sve autohtone sorte na području Srbije i istraže mogućnosti za njihovo gajenje bez upotrebe hemijskih sredstava.
Prikupljene plodove starih sorti voća, povrća i žitarica, koji imaju duh gajenja na terenima Srbije, naučno obrađuju u laboratoriji Istraživačkog centra u Paštriću. Otkrivaju često i neke nepoznate autohtone sorte, sa kojima upotpunjuju svoju postojeću banku semena.
Dr Ivana Radović, rukovodilac Istraživačkog centra Paštrić kaže da istraživački centar unapređuje sada banku semena zato što okuplja nauku, struku i na taj način pruža neku naučnu validaciju da su tu stare sorte zaista kvalitetne, zaista dobre za ljudsko zdravlje, navodi RTS.
„Istraživački centar će biti posvećen isključivo autohtonim, našim autohtonim sortama voća, povrća i žitarica. Tu ćemo ispitivati njihov kvalitet, kao što je na primer odnos šećera i kiseline u plodovima. To je sada aktuelno, jabuke, zato što od toga zavisi i ukus ploda. Radimo raznovrsne senzore analize plodova“, rekla je Radovićeva.
Istraživački centar Paštrić je u domaćinstvu poznatog biologa Predraga Petrovića. Smešten je u kanjonu Ribnice, zaštićenog prirodnog dobra. Njegove kćerke, obe doktorke nauka, u saradnji sa desetak stručnjaka naučnih institucija, baš odavde, gde im je banka semena nadohvat ruke, pokreću inicijativu ponovnog gajenja starog voća, povrća i žitarica.
„Naučni značaj je, gde ćemo naći gene za neko urnebesno vreme ukrštanja, ako nema autohtonih sorti. One su svikle i nikle prema podneblju i potrebama ljudi. One imaju naročito ekološki značaj. U ruralnim područjima, gde se one uglavnom nalaze, ljudi gaje stare sorte i dele sa mnogim životinjama u okruženju. Drugo, autohtone sorte uopšte ne troše resurse. Ne troše hemijska sredstva, što je veoma važno za zaštitu vode, vazduha, zdravlja ljudi“, rekao je Predrag Petrović, biolog.
Značaj Istraživačkog centra u Paštriću prepoznao je i Ekološki pokret „Okvir života“ koji pomaže rad na terenu. Uključeni su i kalemari bez kojih ne bi moglo da se dođe do autohtonih sadnica.
Sadnica - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
EKONOMIJA
Šta čuva banka semena u selu Paštrić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala