- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Osam godina od potpisivanja Minskih sporazuma - Kako je Evropa lagala Rusiju

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaLideri Normandijske četvorke
Lideri Normandijske četvorke - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Pre tačno osam godina, 11. i 12. februara 2015, održan je susret lidera „normandijske četvorke“, tokom kojeg je potpisan dokument o primirju u Ukrajini – Kompleks mera za ispunjavanje minskih sporazuma, odnosno takozvani „Minsk 2“.
Dokument su 12. februara u Minsku usaglasili lideri Nemačke, Rusije, Francuske i Ukrajine – Angela Merkel, Vladimir Putin, Fransoa Oland i Petro Porošenko. Dokument su potpisali članovi kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini, kao i lideri samoproglašenih republika Donbasa – Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Danas se, međutim, ispostavlja da ni Kijev, kao ni Pariz i Berlin, nisu imali nameru da poštuju odredbe sporazuma, već da je ideja bila da se „kupi vreme“, kako bi se ukrajinska armija spremila za sukob s Rusijom.
To potvrđuje nedavna izjava aktuelnog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u intervjuu nemačkom „Špiglu“, kao i nedavne izjave Angele Merkel i Fransoa Olanda.
Zelenski je u intervjuu „Špiglu“ priznao da nije planirao da ispunjava odredbe Minskih sporazuma, te da se u vezi s tim lično žalio bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, rekavši im da je taj dokument nemoguće realizovati.
„Što se tiče Minskih sporazuma u celini, ja sam rekao Emanuelu Makronu i Angeli Merkel: 'Nećemo moći tako da ih realuzujemo'“, izjavio je Zelenski i dodao da je o tome govorio i predsendiku Rusije Vladimiru Putinu na prvom i poslednjem susretu s njim, u „normandijskom formatu“, 2019. godine.
„Ja sam mu rekao isto što i ostalima. Oni su se iznenadili i odgovorili: 'Da smo to znali ranije, da ćete izmeniti smisao našeg susreta, problema bi bilo još pre samita'“, ispričao je ukrajinski lider kako je tekao razgovor učesnika „normandijske četvorke“.
U decembru prošle godine Angela Merkel je izjavila da je cilj Minskih sporazuma bio da se „kupi vreme“ za Ukrajinu, a da je to bio pravi cilj dokumenta ubrzo je priznao i bivši francuski predsednik Fransoa Oland.
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko takođe je nedavno izjavio da su Minski sporazumi potpisani da bi ta zemlja imala vremena da reformiše armiju i da stvori međunarodnu koaliciju protiv Rusije.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski priznao: Nikada nismo nameravali da ispunjavamo Minske sporazume
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
RUSIJA
Kremlj: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala