- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski priznao: Nikada nismo nameravali da ispunjavamo Minske sporazume

© AP Photo / Stefan RousseauPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je ranije sam izjavio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da se Minski sporazumi ne mogu ispuniti i da on ne planira da ih ispunjava.
„Uskočio sam u ovaj voz koji je, da budem iskren, već klizao u provaliju. Pod vozom mislim na ove sporazume u celini. Svaka tačka je vagon, a kada počnete da ga analizirate, shvatite: sve je postavljeno tako da jedna strana ne može nešto da ispuni, a druga strana zamrzava sukob. Nisam video u sporazumima želju da se Ukrajini ostavi nezavisnost! Shvatam njihovo stanovište: pre svega, želeli su da malo zadovolje apetite Rusije na račun Ukrajine“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Špigel“ odgovarajući na pitanje novinara da li je pokušao da ispunjava Minske sporazume.
On je dodao da je odugovlačenje sasvim normalno u diplomatiji.
„Po mom mišljenju, ti sporazumi su imali samo jedno značenje: zahvaljujući njima se pojavila zvanična platforma za diskusiju kako bi se bar nešto odlučilo... Ali što se tiče ‘Minska’ u celini, rekao sam Emanuelu Makronu i Angeli Merkel: nećemo moći da ga realizujemo“, objasnio je ukrajinski predsednik .
Prema rečima Zelenskog, istu stvar rekao je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na prvom i poslednjem sastanku sa njim u normandijskom formatu 2019. godine.
„Rekao sam mu isto što i ovima dvoma. Oni su bili iznenađeni i odgovorili: Da smo znali ranije da ćete promeniti smisao našeg sastanka, bilo bi problema i pre samita“, dodao je Zelenski.
On je dodao da je ukrajinska strana koristila sporazum samo za razmenu ratnih zarobljenika.
Početkom decembra, Merkelova je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje. Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.
Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da je izjava Merkelove za njega iznenađujuća i razočaravajuća.
Petro Porošenko - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
RUSIJA
Porošenko o Minskim sporazumima: Osam godina za formiranje vojske i antiputinovske koalicije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala