- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Porošenko o Minskim sporazumima: Osam godina za formiranje vojske i antiputinovske koalicije

© AP Photo / Efrem LukatskyPetro Porošenko
Petro Porošenko - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Za vreme postojanja Minskih sporazuma Kijev je mogao da ojača vojsku i okrene Zapad protiv Moskve, izjavio je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko u dokumentarnom filmu „Putin protiv Zapada“ TV Bi-Bi-Si.

„Ovaj dokument je Ukrajini omogućio osam godina za formiranje vojske, ekonomije i globalne proukrajinske antiputinovske koalicije“, rekao je on.

Istovremeno, savetnik za bezbednosnu politiku nekadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel Kristof Hojsgen istakao je u folmu da se pre potpisivanja Minskih sporazuma, Porošenko požalio Merkel na žalostan položaj ukrajinskih vojnika u Debaljcevu.

„Porošenko joj je jasno rekao da su ukrajinske snage potučene, da jedva mogu da drže položaje i da ako se Rusi probiju, mogu da odu sve do Kijeva. Zato su mu bili potrebni sporazumi“, objasnio je Hojsgen.

Zemlje koje su lagale treba da snose odgovornost

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je, komentarišući situaciju sa Minskim sporazumima i nedavna priznanja Francuske, Britanije, Nemačke i Ukrajine da su ovi dokumenti omogućili Kijevu da dobije na vremenu, istakla:

„Ukoliko su zemlje koje, kako se sada ispostavlja, nisu nameravale ništa da ispune i razmatrale su ova dokumenta koja su iznela radi odobravanja u Savetu bezbednosti kako bi bila obavezujuća za sve – lagale, a sada o tome otvoreno govore, znači da treba da snose odgovornost“.

Provokaciona politika SAD izazvala sukob u Ukrajini

Zaharova je u emisiji „Solovjoj uživo“ naglasila da smatra da na Zapadu počinju postepeno da shvataju da je u osnovi cele situacije sa Ukrajinom provokaciona politika Vašingtona.
Ona je podvukla da je Rusija odavno to znala i pokušavala je godinama da to saopšti svima, a sada toga postaju svesni i stručnjaci i politikolozi i novinari.
Portparolka je ocenila da SAD imaju različite ciljeve, a ne samo jedan.

„To nije samo naša zemlja. Kao što sada čujemo, celom svetu je već javno objavljeno da je to lanac zemalja. Odnosno, to su sve one zemlje, koje zbog nekog stava zaobilaze SAD, to su i Kina i svi ostali koji će stvarati turbulencije u zapadnoj močvari“, zaključila je Zaharova.

Petro Porošenko je ranije u razgovoru sa ruskim prankerima priznao da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.
Početkom decembra, Merkelova je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje. Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.
Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da je izjava Merkelove za njega iznenađujuća i razočaravajuća.
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
RUSIJA
Sve o Minskim sporazumima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala