- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Flajtradar": Avioni NATO-a u junu kružili nad mestima budućih eksplozija na „Severnom toku“

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Avioni vojne mornarice SAD i Nemačke su u junu 2022. godine, tokom izvođenja vežbi „Baltops-22“, redovno kružili nad mestima na kojima su se kasnije dogodile eksplozije na cevovodima „Severnog toka“, sledi iz analize podataka „Flajtradara 24“ koju je sproveo Sputnjik.
Američki novinar Semjuel Herš je 8. februara napisao da su u junu prošle godine ronioci Vojne mornarice SAD, koji su delovali pod okriljem vežbi NATO-a, postavili eksplozivne naprave na daljinsko upravljanje, koje su krajem septembra iste godine razorile tri od četiri cevovoda „Severnog toka“ u Baltičkom moru.
Prema podacima „Flajtradara 24“, od 8. do 16. juna avioni Nemačke i SAD, P-3 „orion“ i P-8 „posejdon“, izvodili su redovne letove nad mestima budućih eksplozija. Avioni su leteli na malim visinama i praktično pri svakom uzletanju su isljučivali transpondere, tako da delovi njihovih trajektorija nisu zabeleženi.
Osmog juna je američki protivpodmornički avion „posejdon“ kružio nad mestima gde su se kasnije dogodile eksplozije, severoistočno od ostrva Bornholm. Potom se pojavio nemački obaveštajni avion P-3 „orion“ koji je izveo „osmicu“ iznad mesta gde se kasnije dogodila eksplozija.
Od 11. do 15. juna američki avioni „posejdon“ su svakodnevno kružili upravo iznad mesta na kojima se kasnije dogodila diverzija, a 16. juna nad tim područjem je ponovo leteo nemački P-3 „orion“.
Iz arhiva dostupnih na portalu „Flajtradar“ vidi se da je minimalna visina leta vojnih aviona SAD i Nemačke iznad Baltičkog mora, na mestima gde je postavljen gasovod, bila manja od 600 metara. Ona je mogla biti i niža na delovima maršrute koji nisu snimljeni u sistemu otvorenog nadgledanja.
Vojni ekspert, glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko navodi da su avioni NATO-a, najverovatnije, u junu u oblasti gasovoda nadgledali i analizirali situaciju radi kasnije aktivnosti diverzione grupe.
„Moguće je da su već u tom trenutku diverzanti postavljali eksploziv. Prirodno, bilo je potrebno kontrolisati morsku akvatoriju kako bi se utvrdilo da li tu ima ili nema brodova koji bi mogli da otkriju operaciju koja se sprovodi. A s druge strane, ako je potrebno, monitoring bi omogućio da se brzo preduzmu mere evakuacije podvodnih diverzanata, ako su se dogodili nekakvi problemi ili su otkriveni. Operacija je, ipak, sprovedena u zoni intezivne plovidbe, kao u zoni u kojoj aktivno rade sredstva kontrole nadvodne i podvodne situacije“, rekao je Korotčenko.
Prema njegovim rečima, podaci s „Flajtradara“ uklapaju se s informacijama koje je izložio američki novinar Sejmur Herš.
„Pretpostavljam da je neophodno formiranje međunarodne novinarske istraživačke grupe za terorističke napade na 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2'. U okviru te grupe se mogu prikupljati sve činjenice, okolnosti i dokumenti. Treba da bude formiran odgovarajući sajt, na kojem će se prikupljati novi podaci, kako bi nadalje rezultati istrage bili oformljeni u vidu izveštaja koji može biti predstavljen Ujedinjenim nacijama i na drugim međunarodnim platformama, uz zahtev da se preduzmu odgovarajuće mere međunarodne zajednice na diverziono-terorističku delatnost SAD“, zaključuje Korotčenko.
Američki izviđački avion Boing P-8A Posejdon - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
RUSIJA
„Flajtradar“: Američki avion nadletao područje havarije na „Severnom toku“ nedugo nakon eksplozije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala