- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Flajtradar“: Američki avion nadletao područje havarije na „Severnom toku“ nedugo nakon eksplozije

CC BY 2.0 / Flickr / Ian is here / Američki izviđački avion Boing P-8A Posejdon
Američki izviđački avion Boing P-8A Posejdon - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Američki izviđački avion P-8A „posejdon“ u septembru prošle godine primećen je iznad mesta gde se dogodila eksplozija na gasovodu „Severni tok“ u Baltičkom moru nedugo nakon incidenta, saopštio je portal „Flajtradar24“.

Kako su saopštili švedski i danski seizmolozi dan nakon incidenta, prva eksplozija na podvodnom gasovodu „Severni tok“ u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru dogodila se u 02.03 časova. U arhivi letova portala „Flajtradar“ zabeleženo je da u područje incidenta tačno sat nakon eksplozije stigao američki „posejdon“.

Prema putanji leta, američki avion je doleteo iz Atlantskog okeana, preleteo je Dansku i stigao iznad ostrva Bornholm. Zatim je dopunio gorivo iznad Poljske od avio-tankera KC-135R.

Nakon toga „posejdon“ se vratio do ostrva Bornholm i oko 04.45 časova napravio je pun krug tačno iznad područja u kome se dogodila eksplozija, počevši da se spušta.

Avion je napravio okret udesno i udaljio se sa mesta incidenta, a zatim se postepeno spustio sa visine od 7.300 metara na 2.200 metara i potom je nestao sa radara, isključivši transponder.
Kako je rekao za Sputnjik vojni eskpert Igor Korotčenko, putanja leta američkog aviona sa sajta „Flajtradar“ potvrđuje verziju koju je objavio novinar Simon Herš o umešanosti SAD u eksplozije na „Severnim tokovima“.
Po njegovim rečima, u zoni gde je izveden teroristički napad na gasovod američki avion je zabeležio curenje gasa iz oštećenog gasovoda i izvršio je izviđanje područja, odnosno proveru da li u toj oblasti ima brodova ili podmornica koji bi teoretski mogli biti tu i postati svedoci događaja.
„S obzirom da je ruta leta američkog avion uključivala dopunu goriva iznad Poljske i s obzirom da je zahtevala sinhronizaciju svih tih momenata, može se tvrditi da dolazak 'posejdona' u određeno vreme odmah nakon terorističkog napada govori o tome da je let bio unapred planiran i samim tim je još jedna potvrda verzije o razlozima i okolnostima ovog terorističkog napada koju je izneo američki novinar Herš. Ovo je još samo jedan dokaz umešanosti zvaničnih vladinih struktura SAD u tu sabotažu“, zaključuje ekspert.

Eksplozija na gasovodima „Severni tok“

Ranije je američki novinar Simor Herš objavio istraživanje o sabotaži gasovoda „Severni tok“. On tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da su eksploziju organizovali američki ronioci pomoću Norveške. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući materijal novinara, istakao je da Moskva nema podatke o tome ko je izvršio diverziju gasovoda.
Predsednik SAD Džozef Bajden je odlučio da odobri diverziju na „Severnim tokovima“ nakon više od devet meseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbednost SAD, tvrdi Herš.
Kasnije je Pentagon saopštio za Sputnjik da SAD nisu umešane u eksplozije na ruskim izvoznim gasovodima „Severni tok“.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra, istovremeno na dva kraka „Severnog toka“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Operater „Svernog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će oni biti popravljeni.
Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak po delu međunarodnog terorizma. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je očigledno da su eksplozije na gasovodima teroristički napad.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
RUSIJA
Moskva upozorila: Amerika će snositi posledice zbog umešanosti u eksplozije na gasovodima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala