- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorila: Amerika će snositi posledice zbog umešanosti u eksplozije na gasovodima

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Moskva je sigurna da će biti posledica po Sjedinjene Američke Države nakon objavljivanja istrage o umešanosti Vašingtona u eksplozije na gasovodima „Severni tok“, uprkos tome što američki zvaničnici sve negiraju, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Jučerašnja vest je potvrdila ono što smo mi zaključili – zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije (Marija Zaharova) juče je kazala da nikada nismo sumnjali u to da su SAD, a možda i druge zemlje NATO-a umešane u tu nečuvenu sabotažu“, rekao je Rjabkov.
Kako je dodao, očigledna i veoma primetna „želja zapadnjaka da nakon eksplozija razvodne pitanje istrage, da ga zabašure i da spreče ruske predstavnike da učestvuju u tome, krijući se iza demagoških izjava o tome da su to preosetljive teme – bio je jasan znak da tu nisu čista posla“.

„Kako i u kojim formatima dalje delovati, uzimajući u obzir materijal (američkog novinara Simora) Herša – to je drugo pitanje. Mislim da će to imati posledice, jednostavno je nemoguće da ih ne bude, uprkos svim brojnim demantima koji su momentalno usledili od zvaničnika iz Vašingtona“, poručio je Rjabkov.

Ranije je američki novinar Simor Herš objavio istraživanje o sabotaži gasovoda „Severni tok“. On tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da su eksploziju organizovali američki ronioci pomoću Norveške. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući materijal novinara, istakao je da Moskva nema podatke o tome ko je izvršio diverziju gasovoda.
Predstavnik Pentagona Haron Hern je izjavio da su podaci o učešću SAD u eksplozijama neistiniti.
Teroristički napadi na „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodili su se 26. septembra. Operator gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će šteta biti sanirana. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da iza diverzija na gasovodima stoji onaj koji nastoji da konačno prekine veze Rusije i EU i dodao da je to čin međunarodnog terorizma, čiji je cilj uništavanje energetske sigurnosti čitavog kontinenta.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Američki novinar: SAD postavile eksploziv ispod „Severnih tokova“, aktivirali ga Norvežani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala