- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki senator o diverziji na „Severnom toku“: „Ako je to istina, imamo ozbiljan problem“

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Istraživanje novinara Sejmura Herša o umešanosti američkih specijalnih službi u diverzije na gasovodima „Severnog toka“ iznenadile su mnoge predstavnike američkog establišmenta. Senator Majk Li izjavio je da ni on, ni njegove kolege nisu bili upućeni u detalje tajnog plana, piše „Njuzvik“.
Američki senator Majk Li rekao je da je veoma zabrinut zbog toga što njegove kolege i on nisu bili obavešteni o planiranju diverzije na ruskom gasovodu, ukoliko su američke specijalne službe zaista u to umešane.
Gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ ozbiljno su oštećeni u eksplozijama koje su se dogodile krajem prošlog septembra. Proteklih dana u medijima je odjeknulo istraživanje američkog novinara, dobitnika Pulicerove nagrade Sejmura Herša. Na platformi „Substack“ on je objavio materijal u kojem tvrdi da su eksplozije bile rezultat specijalne operacije tajnih američkih službi. Bela kuća je požurila da ove optužbe oceni kao „potpunu laž i izmišljotinu“.
Republikanski senator Majk Li napisao je na društvenim mrežama da, ukoliko je informacija tačna, njegove kolege i on nisu imali pojma šta se događa.
„Mene brine to što ne mogu momentalno da isključim pretpostavku da su Sjedinjene Američke Države razorile 'Severni tok'. Razgovarao sam s nekoliko kolega iz senata. Među onima koje sam pitao niko nije bio informisan. Ako se pokaže da je ovo istina, onda imamo ozbiljan problem“, napisao je Majkl Li, a prenosi „Njuzvik“.
List podseća na to da su eksplozije izazvale ozbiljna oštećenja na gasovodu. Predstavnici Danske i Švedske sproveli su istragu i zaključili da je reč o namerno izazvanim eksplozijama. Sjedinjene Američke Države su prihvatile njihovu verziju, ali su sve optužbe Rusije negirale. I ne samo to, predsednik SAD Džozef Bajden je posavetovao Amerikance da ne slušaju „šta govori Putin“.
Heršova istraga je zasnovana na informacijama dobijenim od anonimnog izvora. Prema njegovim podacima, plan je razradila CIA, po nalogu Bajdena. Specijalna grupa ronilaca Vojne mornarice SAD je postavila eksploziv na cevovodima kojima se isporučuje ruski gas u Evropu.
Nakon objavljivanja publikacije Rusija zahteva da umešani snose posledice, ali Pentagon negira sve optužbe na račun SAD.
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je u intervjuu za Sputnjik rekao da je Heršova publikacija potvrdila ono što je Moskva već odavno zaključila – „da nikada nije bilo sumnje u to da su SAD, a verovatno i druge zemlje NATO-a, umešane u tu nečuvenu diverziju“.
Nedelju dana pre objavljivanja Heršovog istraživanja šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je optužio SAD da su umešane u diverziju na gasovodu. Kao dokaz on je naveo priznanje zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland tokom nastupanja u Kongresu SAD. Ona je navela da se raduje zbog uništavanja „Severnog toka“.
„Njuzvik“ takođe podseća da SAD već mesecima nastavljaju da šalju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući isporuke naoružanja, tenkova i raketnih sistema.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Američki novinar: SAD postavile eksploziv ispod „Severnih tokova“, aktivirali ga Norvežani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala