- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vrši se žestok pritisak“: Nebenzja otkriva koliko zemalja zapravo podržava antiruske rezolucije u UN

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta bezbednosti UN
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Zapadne rezolucije u Generalnoj skupštini UN zaista podržava 70-80 članica od ukupno 193, ako se izuzme pritisak koji Zapad vrši pritisak na te zemlje, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„O tome koliko bi glasova realno mogle da dobiju antiruske inicijative da se na države-članice ne vrši najžešći pritisak može se suditi po tajnim glasanjima koja se održavaju u UN – na primer po izborima za članove organa“, rekao je Nebenzija.
Prema njegovim rečima, prilikom glasanja na izborima za Ekonomski i socijalni savet UN, gde se Rusija takmiči sa Severnom Makedonijom koju je predložio zapadni tabor i gde nijedna zemlja još ne može da dobije potrebnu podršku od dve trećine glasova, Rusija dobija više od 100 glasova, dok prozapadni kandidat – Skoplje – ne više od 70-80.

„To je pravi pokazatelj podrške koju imaju zapadne inicijative, tačnije – njenog odsustva. Pritom, kao što znate, polovina zemalja od 70-80 su zapravo članice NATO-a i EU. Pritisak na takozvane zemlje 'globalnog juga' zaista se vrši na svim nivoima, i to ne samo iz Vašingtona, već i iz zemalja Evropske unije. Mnoge države koje su glasale za antiruske rezolucije privatno su nam izražavale saosećanje i nezadovoljstvo politizacijom rada Generalne skupštine“, naglasio je Nebenzja.

Ruski diplomata nije želeo da precizira o kojim zemljama je reč kako im ne bi stvarao probleme.
„Razumemo njihov nezavidan položaj jer mnoge od njih finansijski veoma zavise od Zapada. One države koje otvoreno biraju političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom rizikuju da im Zapad uvede sankcije, da im smanji i odbije pomoć čak i u depolitizovanim oblastima, bilo da se radi o humanitarnoj pomoći ili medicinskoj saradnji“, objasnio je stalni predstavnik Rusije.
Kako je ocenio, tu su posebno ranjive male zemlje u razvoju.
Od početka specijalne vojne operacije Generalna skupština UN je usvojila pet antiruskih rezolucija. Kako je saopštilo predstavništvo Rusije, Zapad je aktivno „zavrtao ruke” članicama UN, insistirajući na što većoj podršci za njihove inicijative.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: „Mirovni plan“ Zelenskog – smešan, Kijev nije zainteresovan za pregovore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala