- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: „Mirovni plan“ Zelenskog – smešan, Kijev nije zainteresovan za pregovore

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Uslovi koje sadrže „mirovne“ inicijative Kijeva očigledno su neprihvatljivi – Moskva je spremna da razmotri predloge koji uzimaju u obzir stav ruske strane, ali ukrajinski režim za to nije zainteresovan, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Po njegovim rečima, „mirovni plan“ Zelenskog je jednostavno izrugivanje.
„Sve te ukrajinske inicijative, bilo da je reč o nekakvoj 'formuli mira' ili 'samitu mira' su očigledne besmislice, usmerene isključivo propagandni efekat. Uslovi koje sadrže su očigledno neprihvatljivi“, ocenio je Nebenzja.
On je naglasio da je stav Rusije o pregovorima sa Ukrajinom dobro poznat, te da se nije promenio.
„Mi smo i dalje spremni da razmotrimo ozbiljne predloge, koji uzimaju u obzir naše predloge i situaciju 'na terenu'. Sada, nažalost, ne vidimo nikakve pretpostavke za to. Ukrajinski režim za pregovore nije zainteresovan“, naglasio je Nebenzja.
On je podsetio na to da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski 30. septembra prošle godine potpisao ukaz kojim se zabranjuju pregovori s ruskim rukovodstvom.
„Ono što je, međutim, još važnije – čak i da Kijev nije to želeo, zapadni mentori mu ne bi dozvolili to. Upravo oni s nama vode 'proksi rat' do poslednjeg Ukrajinca“, dodao je diplomata.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije rekao da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava. Rusija je poručila da je plan Zelenskog neprihvatljiv za Moskvu.

Rusija nije izvezla ni zrno žita u okviru prehrambenog sporazuma

Rusija nije uspela da izveze ni zrno žita u okviru „prehrambenog sporazuma“ – izuzeća i generalne licence koje Zapad izdaje za rusku robu su lažni i ne dozvoljavaju izvoz proizvoda, rekao je Nebenzja.
„Za više od pola godine važenja memoranduma Rusija-UN u okviru toga nije poslato ni zrno žita i skoro nimalo đubriva. I to se dešava uprkos potražnji i potrebi za ruskim proizvodima, što svi priznaju“, rekao je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, nezakonite jednostrane sankcije Zapada koje su uvedene protiv Rusije u neviđenim razmerama, ne dozvoljavaju da ti zahtevi realizuju.
Kako je dodao, budućnost „prehrambenog sporazuma“ zavisi od toga da li će se jednako realizovati oba njegova dela – i Memorandum o razumevanju sa Sekretarijatom UN o promociji promocije ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetska tržišta kao i Inicijativa za bezbedan transport žitarica i hrane iz ukrajinskih luka.
Rusija je više puta isticala da se odredba o izvozu ukrajinske hrane sprovodi, dok ruski deo sporazuma još nije realizovan.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nebenzja: Pobrinućemo se da Ukrajina nikada više ne bude izvor pretnji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala