- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnik Rosgvardije na ulasku u Melitopolj - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage gađaju Melitopolj, ima razrušenih kuća

Pratite nas
U toku je 352. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Vladimir Putin rekao je da Rusija nije započinjala nikakva borbena dejstva nego nastoji da ih okonča. Vladimir Zelenski u Briselu tražio od EU pomoć u modernom oružju. Emanuel Makron izjavio da lovci nisu ono što je Ukrajini sada potrebno, te da ih Francuska neće isporučivati.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:48 10.02.2023
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopštila da je rad jednog od energetskih blokova Hmeljnicke nuklearne elektrane bio obustavljen „zbog nestabilnosti u napajanju električnom energijom usled granatiranja “.
Misija IAEA je, istovremeno, potvrdila da svi sistemi nuklearne bezbednosti rade kako treba.
21:14 10.02.2023
Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva izjavio je da Rusiji treba pružiti „minimalne uslove” za prestanak sukoba u Ukrajini.
„Rusija nije mala zemlja. Treba stvoriti narativ koji bi Rusima dao minimalne uslove za završetak rata. Hajde da okončamo rat i zatim za pregovaračkim stolom razmotrimo šta želimo”, istakao je Silva u intervjuu TV Si-En-En.
Prema njegovim rečima, on želi da razgovara o primirju ne samo sa Rusijom, već i sa SAD, Kinom, Indijom, Indonezijom, „sa svima”.
Brazilski predsednik boravi u poseti SAD.
21:04 10.02.2023
Usled ukrajinskog granatiranja Melitopolja, Zaporoška oblast, oštećeno je i uništeno dosta stambenih objekata, naveo je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.
20:31 10.02.2023
Američki predsednik Džozef Bajden će od 20-22. februara biti u zvaničnoj poseti Poljskoj, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.
Ona je izjavila da će Bajden sa poljskim vlastima razgovarati o bilateralnoj saradnji, kao i kolektivnim naporima za podršku Ukrajini i jačanju mogućnosti NATO u oblasti obuzdavanja.
Prema njenim rečima, američki lider će u Poljskoj razgovarati sa liderima zemalja „bukureštanske devetorke”, kako bi potvrdio nepokolebljivu podršku SAD alijansi.
20:00 10.02.2023
Zastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UN zabrinute zbog odnosa Kijeva prema ruskim ratnim zarobljenicima
18:53 10.02.2023
Sjedinjene Države će dati Ukrajini dodatnih 60 miliona dolara za osiguravanje sajber bezbednosti, izjavila je tokom posete Kijevu zamenica šefa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Izabel Kolman.
17:44 10.02.2023
Vlada Ukrajine će konfiskovanu imovinu koja pripada Rusiji i ruskim kompanija prodati na javnoj i transparentnoj aukciji, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.
On je na telegram kanalu dodao da je Vlada danas usvojila odluku kojom se reguliše ta prodaja.
Kako se navodi, prihod sa aukcije će biti usmeren na obnavljanje energetskog sistema, stambene objekte, deminiranje teritorija, kao i „mnogo drugih stvari koje vraćaju nadu u bolju budućnost“.
16:55 10.02.2023
Kijev: Niko nije predlagao razmenu teritorija za mir
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina nije dobijala predloge koji bi predviđali teritorijalne ustupke u zamenu za zaključivanje mira.
„Niko nije nudio Ukrajini, ni zvanično ni nezvanično, razmenu teritorija za mir. To bi bilo apsolutno besmisleno, Nikakvog mira neće biti ako deset ili dvadeset, trideset procenata teritorije zemlje bude predato Rusiji. U ovom slučaju, rat će se jednostavno nastaviti, samo u drugoj meri, u drugoj formi “, izjavio je Podoljak za nemačko izdanje „Velt“.
Prema njegovim rečima, ovakav dogovor „označio bi kapitulaciju Ukrajine i pobedu Rusije u ratu“.
Ranije je švajcarski list „Noje cirher cajtung“, pozivajući se na „uticajne spoljnopolitičke nemačke zvaničnike“, objavio da je direktor CIA sredinom januara ove godine predložio Kijevu i Moskvi „mirovni plan“ za rešavanje ukrajinskog sukoba. Prema informacijama izdanja, predlozi su podrazumevali predaju Rusiji „oko 20 odsto teritorije Ukrajine“, što okvirno odgovara teritoriji Donbasa.
Portparol Kremlja nazvao je ove objave „novinarskom patkom“.
16:22 10.02.2023
Komentarišući sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukrjainskog lidera Vladimira Zelenskog u Parizu, premijerka Italije Đorđa Meloni je izjavila da bi njen savet bio da se takav sastanak ne organizuje jer cilj treba da bude da se pošalje signal da je Evropska unija jedinstvena po pitanju ukrajinskog sukoba. Povukla je paralelu sa „Titanikom“.
Govoreći o objavama u italijanskim medijima, u kojima se pominje izolacija Rima i zahlađenje u odnosima sa Francuskom, italijanska premijerka je podsetila da od 27 lidera EU sastanku u Parizu nije prisustvovalo njih 25 (samo nemački kancelar Olaf Šolc i Makron).
„Oni koji smatraju da Evropa treba da bude klub gde postoje oni koji su najvažniji od svih i oni koji su manje bitni, slabe Evropu; oni koji misle da postoji prva i treća klasa, greše. Treba se setiti ‘Titanika’: kad brod tone, nevažno je koliko si platio kartu“, izjavila je Meloni na kraju Samita EU u Briselu.
16:02 10.02.2023
Kancelarija UN za ljudska prava obratila se ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu i izrazila zabrinutost zbog načina na koji se Kijev odnosi prema ruskim ratnim zarobljenicima.
„Izrazili smo zabrinutost po pitanju odnosa prema ratnim zarobljenicima, uključujući navodno ubistva zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika“, rekla je za Sputnjik predstavnica za medije Marta Urtado.
14:31 10.02.2023
Lider DNR: Ruska vojska se utvrdila u južnom delu Ugljedara
Ruska vojska utvrdila se u južnom delu Ugljedara, ali Kijev nastavlja da prebacuje svoje rezerve u grad, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Ugljedar je jedan od prilično vrelih pravaca sada. U južnom pravcu, u suštini, u predgrađu Ugljedara, utvrdili su se naši odredi. Protivnik nastavlja da prebacuje rezerve u prilično velikom broju, što je usporilo oslobađanje tog naselja, ali, naravno, naši planovi se apsolutno nisu promenili“, rekao je Pušilin novinarima.
Pušilin je, takođe,rekao da ukrajinske snage pokušavaju da podignu nove linije odbrane izvan Ugljedara, te da je počela evakuacija civila iz Ugljedara u Volnovahu. Prema njegovim rečima, u gradu je trenutno oko hiljadu civila. Jedan deo je već evakuisan, kada je krenula aktivna faza oslobađanja.
„U poslednjoj nedelji primećujemo izvesno zaoštravanje situacije. Protivnik gađa gradove u pozadini. Ukrajinske snage obavezno nanose štetu civilnoj i ključnojinfrastrukturi gde god mogu“, rekao je Pušilin.
Prema njegovim rečima, jedinice grupe „Vagner“ utvrdile su se u severnom delu Artjomovska – presečena su tri od četiri puta snabdevanja ukrajinske vojske.
13:14 10.02.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage Rusije oslobodile su naseljeno mesto Dvurečno u Harkovskoj oblasti. U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je za dan izgubila preko 70 ljudi.
- U pravcu Donjecka tokom ofanzive grupe snaga „Jug“ ruske vojske za dan je likvidirano do 125 ukrajinskih vojnika. Uništena su i dva tenka i druga vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.
- U pravcu Južno-Donjeck ruske snage su izvele napade na ukrajinske snage i tehniku u području Prečistovke i Ugljedara. Gubici ukrajinske vojske u tom pravcu premašili su 60 vojnika. Uništeni su i tenk i dva borbena vozila pešadije.
- U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 100 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, haubica D-20, bacač raketa „grad“, radar AN/TPQ-50 i skladište municije.
- Lovačka avijacija Rusije oborila je ukrajinski helikopter Mi-8 u području mesta Ternovka u Zaporoškoj oblasti kao i 12 dronova.
- U pravcu Hersona za dan je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika kao i skladište municije u Dnjepropetrovskoj oblasti.
13:03 10.02.2023
Poljska će inicirati u EU zajedničku nabavku municije za Ukrajinu
Varšava će u Evropskoj uniji inicirati zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu, rekao je novinarima premijer Poljske Mateuš Moravjecki po povratku samita EU u Briselu.
„Kasno sinoć razgovarali smo o isporukama municije koja je sada veoma potrebna Ukrajini. Zajednička kupovina, zajedničke narudžbine, bili bi u interesu svih zemalja EU, NATO-a i Ukrajine“, rekao je Moravjecki, priznavši da poljski predlog nije pozitivno dočekan među pojedinim zemljama.
Prema mišljenju poljskog premijera, ta tema će se uskoro vratiti za pregovarački sto.
„Kao što se i diskusija o tenkovima u početku činila sasvim nemogućom, kao što se diskusija o 'patriotima' odugovlačila, tako mislim da ćemo i na temu municije da se ubrzo vratimo na sledećem samitu EU“, dodao je Moravjecki.
12:57 10.02.2023
Berlin: Isporuka borbenih aviona Kijevu nije na dnevnom redu
Isporuka borbenih aviona Kijevu nije na dnevnom redu u Nemačkoj, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Nemačke Arne Kolac.
„U ovom trenutku za nas isporuke lovaca nisu tema“, rekao je Kolac novinarima odgovarajući na pitanje da li Ministarstvo odbrane Nemačke proverava dostupnost aviona koji bi se mogli dostaviti Ukrajini.
Kancelar Nemačke Olaf Šolc je, odgovarajći na pitanja poslanika Bundestaga u januaru, izjavio da Nemačka neće isporučivati borbene avione Ukrajini, niti će slati tamo svoje vojnike „ni sada, ni u budućnosti“. On je dodao da nad Ukrajinom, takođe, ni u kakvom slučaju, neće biti uvedena zona zabrane letova.
12:31 10.02.2023
Ruska vojska likvidirala grupu ukrajinskih diverzanata
Ruska vojska sprečila je ukrajinske diverzante da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ruski obaveštajci su pomoću drona otkrili diverzantsku grupu koja se čamcem približavala levoj obali Dnjepra koju štite ruske jedinice. Grupa je likvidirana pomoću vatrenog oružja.
12:20 10.02.2023
Gruško: Kanali veze Rusije i NATO-a ostaju otvoreni
Telefonski kanali vojne komunikacije Rusije i NATO-a i dalje su otvoreni, ali u sadašnjim uslovima ne može biti reči o normalnom dijalogu, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.
„Reč je pre svega o telefonskoj vezi načelnik Generalštaba Rusije i komandanta vojske NATO-a u Evropi, predsednikom vojnog komiteta. Našem ambasadoru u Belgiji takođe je naloženo da ostvaruje kontakte sa štabom onda kada je to neophodno“, rekao je Gruško za televizijski kanal „Rusija 24“.
On je podsetio na to da je na samitu NATO-a u Madrdu prošle godine Rusija proglašena neposrednom pretnjom za Alijansu.
„U takvim uslovima ne samo da ne može biti reči o nekoj saradnji, nego i o normalnim diplomatskim kontaktima i dijalogu“, naveo je diplomata.
12:01 10.02.2023
Švajcarska razmišlja o učešću u vojnim vežbama NATO-a
Švajcarska razmatra s NATO-om učešće svojih vojnika u vojnim vežbama, objavljeno je na sajtu Federalnog saveta te zemlje.
U saopštenju je, takođe, navedeno da Švajcarska želi da uputi svoje oficire u komandnu struktur NATO-a i da učestvuje u radu centara za obuku te alijanse.
Vlasti dodaju da je 9. februara general Kristofer Kavoli, vrhovni glavnokomandujući savezničkim snagama u Evropi, posetio Švajcarsku i obišao njene oružane snage.
11:50 10.02.2023
U Kijevu oštećena elektro-mreža
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je u napadima oštećena elektro-mreža prestonice.
„Prema informacijama snaga protivvazduhoplovne odbrane, nad Kijevom je oboreno 10 raketa. Ima oštećenja električne mreže, žrtava nema. Energetičari rade na obnavljanju mreže“, napisao je Kličko na svom Telegram kanalu.
Ranije u petak na teritoriji cele Ukrajine objavljena je vazdušna opasnost, koja je trajala oko tri i po sata. Ukrajinski mediji su preneli da su odjeknule eksplozije u nizu regiona, među kojima su Harkovska, Zaporoška, Kijevska, Hmeljnicka, Dnjepropetrovska i Lavovska oblast.
Prema informacijama ministra energetike Ukrajine Hermana Galuščenka, u petak su napadnute toplane i hidroelektrnae, kao i energetska infrastruktura u šest oblasti. U mnogim regionima uvedena su havarijska isključenja struje.
10:56 10.02.2023
Kijev priznaje – Ukrajina skoro bez municije
Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da je Ukrajina skoro ostala bez municije.
„Trenutno skoro da nemamo municije“, rekao je ukrajinski zvaničnik za agenciju „Blumberg“.
Kako je objasnio, razlog je visok intenziter borbi. Žovkva je podsetio da je Kijevu potrebna municija, artiljerijska oruđa velikog dometa, tenkovi i borbeni avioni.
10:55 10.02.2023
Moldavija proverava informacije o narušavanju vazdušnog prostora
Ministarstvo odbrane Moldavije proverava informaciju o raketi koja je navodno preletela iznad teritorije zemlje, rekao je za Sputnjik izvor u pres-službi Ministarstva odbrane Moldavije.
„Za sada ne dajemo nikakve komentare. Informacije koje su se pojavile u ukrajinskim medijima se proveravaju, detalji će biti saopšteni naknadno“, saopšteno je iz moldavskog vojnog resora.
Ranije se na kanalima na Telegramu pojavila informacija da je nekoliko ruskih raketa navodno narušilo vazdušni prostor Moldavije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala