- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

UN zabrinute zbog odnosa Kijeva prema ruskim ratnim zarobljenicima

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Kancelarija UN za ljudska prava obratila se ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu i izrazila zabrinutost zbog načina na koji se Kijev odnosi prema ruskim ratnim zarobljenicima.
„Izrazili smo zabrinutost po pitanju odnosa prema ratnim zarobljenicima, uključujući navodno ubistva zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika“, rekla je za Sputnjik predstavnica za medije Marta Urtado.
Ona je dodala da Kancelarija smatra da je video objavljen na društvenim mrežama a na kojem se ukrajinski vojnici obračunavaju sa ruskim zarobljenicima originalan i dodala da za takav postupak nema opravdanja.
„Poznat nam je taj video i smatramo da je originalan“, rekla je ona.
Urtado je dodala da su UN upoznate i sa drugim videom koji se takođe pojavio na društvenim mrežama a na kojem se vide dodatni kadrovi prvog incidenta i ukrajinski vojnik koji priznaje da je izvršio ubistvo ali je pokušao da se opravda, tvrdeći da su žrtve odbile da se predaju ili da su bili pripadnici grupe „Vagner“.
Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da je ubistvo ruskih zarobljenika na savesti pokrovitelja Ukrajine i da je ćutanje međunarodnih struktura sramotno.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ukrajinski vojnici ciljano ubili, hicima u glavu, više od 10 zarobljenih ruskih vojnika.
Podsetimo, radi se o video-snimku obračuna ukrajinskih snaga sa ruskim zarobljenicima u Makejevki koji se pojavio na internetu.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova o saopštenju UN povodom ubistva ruskih vojnika: Izbegavaju da procene činjenično stanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala