Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je ovde „istorijsko“: Evropska unija krupnim rečima sakriva nemoć u rešavanju kosovskog pitanja

© Flickr / Bobby Hidy/Kosovo Future MakerZastave samoproglašene republike Kosovo i EU
Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Činjenica je da se nemačko-francuski predlog za rešavanje pitanja Kosova i Metohije ne može nazvati istorijskim jer on nije ni prihvaćen, tako da EU korišćenjem pompezne retorike pokušava da predlog prikaže kao svršen čin, ocena je profesora dr Stevice Deđanskog.
Lideri Evropske unije usvojili su na sednici Evropskog saveta zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine, u kome naglašavaju „hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“ i navode da je evropski predlog „istorijska šansa“ za evropsku perspektivu.
Šta to nude lideri EU Beogradu i Prištini kad poručuju da je nemačko-francuski, odnosno evropski predlog za Kosovo i Metohiju “istorijska šansa”?
Profesor dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne politike, primećuje da nam se kao istorijska šansa predstavlja nešto što još ne znamo ni šta sadrži niti je to dokument koji je prihvaćen od strane Beograda.
„Ovo je po meni čist dokaz da ovaj predlog nije konačan, jer da jeste oni bi ga objavili kao zvanični dokument. Drugim rečima, priznali su na ovaj način da je sve još podložno pregovorima. S druge strane, ako su mislili da nam je istorijska šansa da pregovaramo o ovom predlogu onda okej, tako može,“ kaže Deđanski.

Dokaz da ne znaju ishod

Međutim, gledajući na naše iskustvo sa njima, znamo da nam ne žele uvek dobro, pa Deđanski pretpostavlja da oni misle da mi treba da usvojimo taj predlog i da dozvolimo Prištini da uđe u međunarodne organizacije i da na kraju usledi priznanje Kosova sa naše strane.
„To su stvari koje su u našim crvenim linijama i koje se neće desiti što smo vrlo jasno čuli i od predsednika Srbije. Tako da mislim da kad bi evroparlamentaraci zaista znali šta to tačno pomaže u rešavanju kosovskog problema da bi to jasno i rekli. Ako je to priznanje Kosova od toga nema ništa. A ako je ovaj predlog samo platforma kako bi se došlo do nekog uzajamno prihvatljivog rešenja onda je to u redu,“ kaže naš sagovornik.
S obzirom da se u zaključku insistira i na tome da što pre dođe do susreta na najvišem nivou predstavnika Srbije i tzv. Kosova, i pored toga što je srpski predsednik rekao da do susreta može doći samo kada ZSO bude formirana, Deđanski kaže:
„Ako im je to bitno, stvar je vrlo jednostavna. Dovoljno je da se ispune svi ranije dogovoreni sporazumi od strane Prištine za koje je upravo EU bila garant. Mi smo od samog početka spremni na razgovore i tu nema nikakve dileme, a dokaz za to je da smo se odazivali na sve sastanke i razgovore čak i kad agenda razgovora nije postojala. Dakle, samo treba da se ispuni jedna po jedna stvar koja je kao međunarodna obaveza preuzeta od strane Prištine i neće biti nikakvih problema. To je s naša strane rečeno, a čini mi se da i Amerika sad stoji iza toga;“ zaključuje Deđanski.

Strah do propasti

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid piše da Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu, koju obe strane treba da iskoriste u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, i da ES u svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova*, naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik”.
Prema evropskoj praksi, uz reč Kosovo stoji zvezdica kojom EU označava da “ovo određivanje ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova”.
Inače, pre početka samita EU, visoki predstavnik Žozep Borelj je izjavio da će uskoro informisati lidere EU o situaciji u dijalogu između Prištine i Beograda, i ponovio da je evropski predlog na stolu. On je takođe uputio i poziv “liderima (Srbije i Kosova*) da se vrate u Brisel uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno „izgurali“ ovaj predlog.
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SRBIJA
Neformalni razgovor o ZSO kod američkog ambasadora u Prištini
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SRBIJA
Hil izgubio kompas: U Srbiji otvoreno zastupa kolonijalnu silu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala