- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija smanjuje proizvodnju nafte

© Sputnik / Alekseй MalьgavkoRafinerija nafte u Omsku
Rafinerija nafte u Omsku - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Rusija će u martu dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

„To će doprineti obnavljanju tržišnih odnosa. Prilikom donošenja daljih odluka postupaćemo na osnovu trenutne situacije na tržištu", rekao je Novak.

Kako je dodao, Rusija trenutno prodaje sve količine proizvedene nafte ali, kako je ranije saopšteno, ne namerava da je prodaje onima koji direktno ili indirektno poštuju principe ograničenja cene koje su uvele članice EU i G7.
Kasnije je precizirano da se najavljeno smanjenje proizvodnje odnosi samo na sirovu naftu.
Podaci sa svetskih berzi pokazuju da su cene nafte porasle za dva odsto nakon saopštenja Novaka o smanjenju proizvodnje nafte u martu. Trenutno cena aprilskih fjučersa za naftu Brent iznosi 86,22 dolara po barelu, a martovskih fjučersa za VTI 79,6 dolara.
Evropska komisija je izdala saopštenje u kome je potvrđeno da EU od 5. februara uvodi granične cene za ruske naftne derivate sa prelaznim periodom od 55. dana. Granične cene su dogovorene zajedno sa članicama G7 i Australijom. Zabrana uvoza ruskih naftnih derivata u EU takođe stupa na snagu 5. februara.
Moskva je odgovorila tako što je od 1. februara zabranila isporuku „crnog zlata“ po ugovorima koji se pridržavaju mehanizma ograničenja cena. Predsednički ukaz važi do jula 2023. godine.
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Novak: Evropska unija legalizuje sivo tržište nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala