- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: Evropska unija legalizuje sivo tržište nafte

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Ruski naftni derivati i dalje su traženi u zemljama Evropske unije što potvrđuje odluka da se dve vrste derivata izuzmu iz sankcija koje podrazumevaju ograničenje cene, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

„Juče je u propise Evropske unije uvedena još jedna izmena, izuzetak. To još jednom potvrđuje da su u Evropi traženi naši naftni derivati, pošto su evropski političari pokazali da njihovi postupci prkose svakoj logici i da donose takve odluke ne razmišljajući kako će se izvući iz takve situacije“, ocenio je Novak.

Po njegovim rečima, izuzimanje jednog broja naftnih derivata iz sankcija predstavljaju legalizaciju „sivih šema za isporuke goriva“.
„Dakle, Evropi su potrebni naši resursi i smatram da su svi ti izuzeci u u stvari legalizacija tih sivih šema koje se već realizuju zbog neefikasnih odluka evropskih političara koje su donete u 2022. godini“, ocenio je Novak.
Istovremeno je upozorio da bez ruskog goriva Evropu čekaju deficit i rast cena.

„Te odluke još jednom pokazuju da ipak treba misliti o budućnosti. Ako se budemo rukovodili takvim odlukama kao što su embargo i uvođenje graničnih cena – u budućnosti može doći do velikog disbalansa, deficita energenata, smanjenja ulaganja u tu sferu“, pojasnio je on.

Novak je ujedno istakao da je trenutno situacija u ruskoj naftnoj industriji stabilna.
„Videćemo kako će se situacija razvijati. Siguran sam da će naša industrija raditi prema planu, stabilno“, kazao je on.
Rusija će do marta doneti odluku o recipročnim merama na ograničenje cene ruskih naftnih derivata koje su uvele zemlje EU i G7, rekao je Novak.
Zabrana isporuke naftnih derivata iz Rusije u EU stupila je na snagu 5. februara. Dva meseca pre toga stupio je na snagu embargo na uvoz ruske nafte. Evropska komisija je pojasnila da pod ograničenje cene ruskog goriva ne potpadaju naftni proizvodi koji su „značajno prerađeni u trećoj zemlji”, kao i ukoliko su proizvedeni u trećoj zemlji mešanjem ruske i strane nafte.
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
RUSIJA
EU uvela izuzetke za dve vrste ruskih naftnih derivata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala