- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta se krije iza izjave da Ukrajina možda već poseduje nuklearno oružje

Ruda uranijuma - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Izjava bivšeg komandanta kopnenih snaga Poljske generala Valdemara Skšipčaka da Ukrajina možda već poseduje nuklearno oružje je pokušaj zastrašivanja Rusije a, kako kažu za Sputnjik ruski eksperti, i kijevski režim, i NATO, tome pribegavaju jer shvataju da ne postižu željene rezultate na frontu.
Povodom izjave poljskog generala da ne isključuje mogućnost da Ukrajina poseduje nuklearno oružje, pošto „ima nuklearne elektrane, naučnike, laboratorije, znanje“, Aleksej Anpigolov, predsednik fondacije „Osnovanije“, kaže za Sputnjik da su takve spekulacije potpuno bez osnova.
Ukrajina ne poseduje nuklearno oružje, decidan je Anpigolov.
„Ukrajinska država je ranije pokušavala da razvije nuklearno oružje. I to je bila ideja ukrajinske elite. Međutim, nisu uspeli u tome. Same nuklearne elektrane u ovoj zemlji nisu pogodne za proizvodnju pravog nuklearnog oružja. Energetski reaktori koriste uranijum prilično niskog stepena obogaćivanja. I on nije pogodan za proizvodnju nuklearnih bombi. A plutonijum koji se dobija u ovim energetskim reaktorima je izuzetno lošeg kvaliteta. Osim toga, nije izvesno čak ni da li Ukrajina uopšte ima pogodnu tehnologiju za odvajanje izotopa“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Pored toga, prema mišljenju Anpigolova, ukrajinska država je u velikoj meri izgubila proizvodni potencijal.
„Ukrajinci imaju problem čak i sa električnom energijom. Zato je mala verovatnoća da ova zemlja uopšte ima kapacitet da proizvede nuklearno oružje. Međutim, ne isključuje se mogućnost da pokušaju da razviju prljavu nuklearnu bombu. Reč je o običnoj eksplozivnoj supstanci u koju se dodaje radioaktivni otpad iz nuklearki i vrši se lansiranje na veliku visinu gde se događa eksplozija. A onda se ti radiaktivni izotopi šire na maksimalno veliku teritoriju“, upozorava stručnjak.

Pokušaj zastrašivanja Rusije

Zamenik predsednika odbora za odbranu Državne dume Jurij Švitkin priče o tome da Ukrajina moža raspolaže nuklearnim oružjem vidi kao besmisleni pokušaj zastrašivanja Rusije.
„Ovo je pokušaj zastrašivanja da nuklearno oružje može biti upotrebljeno. I ovde se radi o tome da je ukrajinski fašistički režim, koji podržavaju zemlje-članice NATO, na putu u ćorsokak. Oni shvataju da gube u sukobu i pokušavaju na sve moguće načine, pa i ovakvim izjavama, da smanje tenziju kod naroda. Međutim, danas više zemalja sveta podržava Rusiju nego ovaj fašistički režim“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Što se tiče nuklearnog oružja, Ukrajinci, prema mišljenju Švitkina, niti su sposobni da ga naprave, niti imaju pravo da ga imaju.
„Na čelu ove zemlje nalaze se neonacisti kojima upravljava Zapad. A od njih se može očekivati šta god. Stoga im ni u kom slučaju, ma čak ni u mislima, ne treba dozvoliti da dođu do nuklearnog oružja“, naglašava Švitkin.
Da Ukrajina ne treba da poseduje nuklearno oružje slaže se i Anpigolov.
„Prisustvo nuklearnog oružja kod tako neodgovornih pojedinaca i političara predstavljalo bi ogromnu opasnost“, naglašava stručnjak.
Na pitanje da li postoji mogućnost da se Ukrajina pridruži klubu zemalja koje poseduju nuklearno oružje, ruski vojni ekspert Ivan Konovalov kaže da je siguran da im to neće dozvoliti Sjedinjene Države.

„Amerikancima nije od koristi da Ukrajina ima nuklearno oružje. Oni se skeptično odnose prema samoj ideji da se ovo oružje pojavi kod zemalja koje ne pripadaju nuklearnom klubu“, objašnjava Konovalov.

Anpigolov, međutim, ne isključuje drugu mogućnost: da nuklearno oružje može biti prebačeno iz zemalja-članica NATO na teritoriju Ukrajine.
Podsetimo, posle raspada SSSR-a Kijev je nasledio značajan nuklearni arsenal. Međutim, 1994. Ukrajina je potpisala Budimpeštanski memorandum, odrekavši se treće po veličini svetske zalihe oružja za masovno uništenje u zamenu za obećanje drugih zemalja potpisnica da će osigurati njenu bezbednost.
Međutim, na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti koja se održavala u februaru 2022. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će pokrenuti pregovore između učesnika memoranduma. On je naglasio da ako Kijevu ne budu date bezbednosne garancije, „Ukrajina će imati puno pravo da smatra da Budimpeštanski memorandum ne važi i da će sve odluke iz 1994. biti dovedene u pitanje“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala