- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Oboleo od raka i iznenada počeo da govori drugačijim naglaskom - kako nauka to objašnjava

CC0 / Pixabay / Mozak
Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Muškarac iz SAD koji je oboleo od retkog oblika raka prostate i odjednom počeo da govori irskim naglaskom nastavio je tako da govori do kraja života. U medicinskoj literaturi postoje još samo dva izveštaja o karcinomima koji su verovatno izazvali sindrom stranog naglaska (foreign accent syndrome, FAS).
Ali, ovo je bio prvi slučaj da se to dogodilo posle raka prostate.

Šta je FAS?

FAS je neobičan poremećaj govora koji se najčešće javlja nakon povrede glave, moždanog udara ili druge vrste oštećenja mozga. Pojavljuje se iznenada i ponekad se ne može utvrditi uzrok. Pacijent pritom počne da priča „stranim naglaskom“, odnosno manifestuje promene u izgovoru koji liče ritmu drugog dijalekta ili jezika, piše „Sajens alert“.
Najpoznatiji je slučaj Norvežanke iz 1941. godine koja je tokom bombardovanja Osla zadobila povredeglave. Nekoliko meseci kasnije, počela je da govori nemačkim naglaskom. Noviji primer je žena iz Arizone koja se pre nekoliko godina jednog dana probudila i počela da priča kao Meri Popins. U njenomslučaju nije bio poznat uzrok FAS-a.

Amerikanac nije nikada bio u Irskoj

Mnogo su ređi slučajevi FAS-a koji su definitivno povezani s nekom vrstom tumora. Zapravo, postoje još samo dva takva primera u medicinskoj literaturi. Prema studiji slučaja (dokumentovana istorija neke osobe, grupe ili događaja) objavljenoj 2008, žena u šezdesetim godinama počela je da govori drugačijim, neodređenim naglaskom nakon što joj se rak dojke proširio na mozak.
Nešto slično evidentirano je i kod Italijanke s tumorom na mozgu koja je odjednom počela da govori drugačijim ritmom. Nedavni slučaj muškarca iz SAD u pedesetim godinama života kojem je dijagnostifikovan rak prostateredak je primer promene u govoru koji jako podseća na prepoznatljiv naglasak.
Pacijent nije bio irskog porekla i nikada nije bio u Irskoj. Ali, samo 20 meseci nakon što mu mu je otkriven rak prostate s metastazama osetljiv na hormone, počeo je da govori južnoirskim dijalektom. Za razliku od prethodnih izveštaja o FAS-u povezanim s pojavom raka, ovaj muškarac na početku nije imao vidljive tumore na mozgu, iako su se neki pojavili kasnije, s napredovanjem bolesti.

Govorio irskim naglaskom do kraja života

Lekari pretpostavljaju da je državljanin SAD dobio FAS zbog retkog paraneoplastičnog neurološkog poremećaja (PNP) koji nastaje kada rak izvan mozga, odnosno na nekom drugom delu tela, pokrene imunološku reakciju koja može da utiče na nervni sistem.
Uprkos hemoterapiji, rak je nastavio brzo da napreduje i muškarac je postao paralizovan i preminuo je. Ali do smrti govorio je irskim naglaskom.
Istraživanje Foreign accent syndrome as a heralding manifestation of transformation to small cell neuroendocrine prostate cancer objavljeno je u časopisu BMJ Case Reports.
Beli laboratorijski pacov - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Da li su delovi mozga zamenjivi: Šta se dogodilo kada su ljudski neuroni presađeni u pacova
Hobotnica - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nova studija: Čovek i hobotnica imaju iznenađujuće sličan mozak
Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Struktura mozga može da se promeni za šest nedelja: Otkriće naučnika iz Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala