- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Britanski ministar pobesneo – nemamo nikakve proklete avione za Kijev

© AP Photo / Ariel SchalitDva nemačka borbena aviona „Jurofajter tajfun“
Dva nemačka borbena aviona „Jurofajter tajfun“  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Velika Britanija nema avione koje bi mogla da isporuči Ukrajini, piše britanski portal „inews.uk“, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj Vladi.
Kijev traži od Londona avijaciju, ističući da u suprotnom sukobu preti stagnacija. Međutim, deo Vlade Velike Britanije skeptičan je u vezi ideje da se Ukrajini pošalju borbeni avioni uprkos zahtevu britanskog premijera Rišija Sunaka upućenom ministru odbrane zemlje da razmotri tu mogućnost. Kako se navodi, to bi London koštalo stotine miliona funti i „moglo bi potrajati mesecima, ako ne i godinama“.

„Nemamo nikakve proklete avione koje bismo mogli da isporučimo (Ukrajini)!“, rekao je neimenovani član britanske Vlade na koji se list poziva.

Sagovornici lista priznaju da možda neće biti moguće da se britanski avioni pošalju Kijevu na vreme kako bi izmenili tok sukoba, ali portal zaključuje da je jedan od motiva dugoročno jačanje vojnih kapaciteta Ukrajine.
Sunak se nada da bi Velika Britanija, kao prva velika zapadna sila koja bi poslala borbene avione Ukrajini, tako podstakla druge saveznike, kao što su SAD i Nemačka, da slede njen primer.
Ruska ambasada u Londonu upozorila je da će isporuke aviona Kijevu imati „vojne i političke posledice za ceo evropski kontinent“.
Sunak je ranije saopštio da je Kijevu predloženo da u Velikoj Britaniji započne obuku marinaca i pilota za lovce koji su u naoružanju NATO-a. Kasnije je njegov predstavnik pojasnio da London još sada nije doneo odluku o isporuci lovaca Ukrajini, te da će to pitanje biti analizirano sa različitih strana.
Lovac Tajfun britanskog vazduhoplovstva. - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Britanski general: Lovci ne bi promenili tok sukoba u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala