- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Napustio nas je „trener svih trenera", ostalo je čuveno: „Pa, kod kuće ste, sine moj“

© AP Photo / AMEL EMRICMiroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Vest da je u 88. godini preminuo „trener svih trenera“ Miroslav Ćiro Blažević rastužila je region i fudbalski svet. Izgubio je gosn Ćiro bitku sa rakom, ali će se pamtiti njegova neverovatna harizma, njegove uvek krajnje iskrene reči, neretko začinjene onim mangupskim psovkama, na koje niko nije mogao da ostane imun.
Prema Ćiri Blaževiću niste mogli da budete ravnodušni. Ili ste ga voleli i smejali se njegovim forama ili vam je bio krajnje antipatičan. Svako ko je bar jednom imao priliku da razgovara sa njim ili da ga sluša na TV-u ili preko radija, da pročita neki od njegovih brojnih intervjua, to će potvrditi.
Imao sam čast i privilegiju da sa Ćirom Blažević neretko pričam o našoj velikoj zajedničkoj ljubavi – fudbalu.
On je pričao, ja sam slušao, upijao, hvatao beleške, smejao se. Ipak, davao sam sebi za pravo da mu katkad i doskočim, jer sam se prethodno „naoružao znanjem“.
Tako su se naši razgovori, intervju pretvorili u svojevrsnu malu tradiciju, a gosn Ćiro Blažević me je oslovljao sa: „beogradska simpatija po lopti“. Uvek su to bili lepi i prijatni razgovori o najvažnijoj sporednoj stvari.
Počeli smo saradnju još 2007. godine, kada sam krčio svoj novinarski put u dnevnom listu ALO!. Upravo je tu, nešto kasnije, i „rođena“ jedna kultna izjava starog šarmera Ćire Blaževića, koji je razgovor vodio s mojim starijim kolegom Nikolom Kavazovićem, koji je kasnije prešao u trenerske vode i bio selektor Tadžikistana, Šri Lanke.
Nikada neću zaboraviti kako smo svi doslovce popadali sa stolica kada je Kavaz spustio slušalicu. Na pitanje gde je Srbija u odnosu na Hrvatsku koja je redovni akter najvećih fudbalskih smotri, Ćiro je u svom stilu ispalio: „Pa, kod kuće ste sine moj".
I ubo je pravo u metu. Mi smo imali naslov za duplericu, a Ćiro nam je ogolio istinu, jer nismo bili akteri Evropskog prvenstva 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj. Evo, ni 11 godina kasnije Srbija nije otišla na EVRO, a agonija traje još od 2000. godine i Belgije i Holandije.
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Katar 2022
EKSKLUZIVNO Prognoza velikog Ćire Blaževića za plasman Srbije na Mundijalu
Kasnije sam uglavnom bio ja taj koji je pričao sa Ćirom Blaževićem i verujte, uvek ste od njega imali neku vrstu ekskluzive. Znao je i voleo da opsuje, „sine moj", bila je njegova uzrečica, ali nikada se niko na njega nije naljutio zbog neprimerenog rečnika, jer je to činio krajnje spontano i sa stilom.
Nikada Ćiro nije prešao granicu dobrog ukusa. Ostao mi je urezan u sećanju naš poslednji intervju, neposredno pred početak Mundijala u Kataru.
Stavio je tada popriličan teret na leđa Draganu Stojkoviću Piksiju, poručivši preko Sputnjika, da Srbija ima ogroman koncentrat potencijala i da bi mogla i morala više nego Ćirina Hrvatska s Mundijala u Francuskoj 1998. kada su bili treći.
Nažalost, nije se to dogodilo. A meni đavo nije dao mira, pa sam posle kraha Orlova na Bliskom istoku pozvao još jednom gosn Blaževića da ga pitam kako je video sve ono što se izdešavalo u Kataru.
„Ne mogu da pričam sine moj. Jede me ova bolest. Ne mogu na noge, ne mogu da ustanem iz kreveta. Samo ležim i primam infuzije, pitanje je dana kada će me bolest uzeti i kada ću napustiti ovaj svet“, rekao je tužnim glasom Blažević i naterao mi suze na oči.
Naslućivao sam da je to naš poslednji razgovor. Otišao je „trener svih trenera“, ali će se pamtiti njegove izjave i ono čuveno: „Pa, kod kuće ste sine moj“.
Neka mu je laka zemlja...
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SPORT
Preminuo Ćiro Blažević
Dušan Vlahović, Filip Kostić, Juventus - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SPORT
„Stara dama“ na srpski pogon – Vlahović strelac posle dva meseca, upisao se i Kostić
Zvezda - Vojvodina - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SPORT
Carević je stigao iz Barselone i gospodario je na Marakani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala