- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvezdi je „poklonio“ Prosinečkog, ali Ćiro nije stigao na Marakanu: „Ne žalim“

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICMiroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Miroslav Ćiro Blažević jedan je od najvećih trenera s ovih prostora, a iako je vodio veliki broj klubova i reprezentacija, nije sedeo na klupi Crvene zvezde. Navodno, bilo je kontakta, čak je i sve bilo dogovoreno, ali čovek koji je na Marakanu iz Dinama poslao Roberta Prosinečkog, nije završio u Ljutice Bogdana 1.
Ćiro Blažević koji je preminuo od duge i teške bolesti, raka pankreasa koji mu se triput vraćao, izjavio je svojevremeno da je imao verbalni dogovor oko dolaska u Crvenu zvezdu na poziciju trenera, ali se to na kraju nije dogodilo.
Navodno, odnosno prema rečima „trenera svih trenera“ u jednom od brojnih intervjua, to su stopirali čelnici slavnog srpskog kluba.
„Imao sam poziv Ivana Stambolića da preuzmem Crvenu zvezdu. Neću otkriti koje godine su vođeni razgovori, ali je sve bilo dogovoreno. Ipak, Džajić i Cvetković su blokirali dolazak uz reči, gde će Hrvat da bude trener Zvezde", glasile su reči Ćire Blaževića, koji nije žalio zbog takvog epiloga,
„Nije mi žao jer sam dinamovac i najdraža mi je titula iz 1982. godine kada sam završio ispred Zvezde", pojasnio je Ćiro.
A Blažević je Zvezdi poklonio jednog od najvećih igrača u njenoj prebogatoj istoriji - Roberta Prosinečkog, za kog je rekao da nikada neće biti veliki fudbaler i da će pojesti trenersku diplomu ako se to obistini. Posle toga je 18-godišnjeg Prosinečkog najurio u Crvenu zvezdu.
Ipak, kasnije se Ćiro branio da je to rekao kako bi dodatno motivisao "Velikog žutog" da dosegne visine u koje se vinuo. Razvili su odnos kao otac i sin. Stalno je Ćiro pričao da bez Prosinečkog Hrvatska ne bi bila treća na svetu u Francuskoj 1998. godine.
Upravo je ta Francuska bila zenit Ćirine trenerske karijere. Vodio je kasnije i Bosnu i Hercegovinu, ali će ostati zlatnim slovima upisana ta bronza sa "kockastima" 1998. godine.
I tu se podigla velika prašina oko Ćire i Prosinečkog, pošto ga je u polufinalu protiv Francuske ostavio na klupi sve do 90. minuta. Hrvati su vodili 1:0, ali je Lilijan Tiram sa jedina dva gola u reprezentativnog dresu ostavio Hrvatsku bez finala.
„Bez Roberta Prosinečkog ne bismo bili treći na svetu. On mi je zamerio tretman u meču protiv Francuske, ali sam ga svesno, iz taktičkih razloga ostavio na klupi i ne mislim da sam pogrešio", poručio je Blažević u jednom od intervjua.
Da su Ćiro i Robi odavno zakopali ratne sekire i da su zaista imali poseban odnos uprkos svemu što se dogodilo u prošlosti potrdile su Blaževićeve reči.
„Prosinečki je Hrvat kog ja volim posebno i poštuje sve što je hrvatsko. Nemam primedbu na njega. Moja žena voli Sevilju i želi da viti taj grad kako treba. On iz Zagreba ide sa njom u Sevilju da joj pokaže sve. To je odnos Prosinečkog i Ćira i njegove porodice“, rekao je Blažević.
Ćiro je vodio dvadesetak klubova, sa Dinamo Zagrebom osvojio je prvenstvo Jugoslavije 1982. godine. Osvojio je i Kup Jugoslavije godinu dana kasnije. Prvak hrvatske lige bio je 1993. i 20023. godine. Osvojio je Kup Hrvatske 1994. i Superkup Hrvatske 2002. godine.
U Švajcarskoj je sa Grashopersom osvojio titulu 1984. godine, dok je sa Hajdukom iz Splita 2005. godine osvojio hrvatski Superkup.
Najveći uspeh u karijeri svakako mu je treće mesto sa Hrvatskom na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Katar 2022
EKSKLUZIVNO Prognoza velikog Ćire Blaževića za plasman Srbije na Mundijalu
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SPORT
Napustio nas je „trener svih trenera", ostalo je čuveno: „Pa, kod kuće ste, sine moj“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala