- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši ministar na optuženičkoj klupi: Raskinuo sporazum sa „Gaspromom“ i naneo štetu Bugarskoj

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica gasovoda
Kompresorska stanica gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Bivši bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov optužen je za nanošenje štete državnom dobavljaču gasa kompaniji „Bulgargas“, saopštio je Bugarski nacionalni radio.

Kako je precizirano, tužilaštvo je saopštilo da su Nikolov i bivši direktor „Bulgargasa“ Ljudmil Jocov „namerno postupali neekonomično" čime su ugrozili rad kompanije. Optužnica je podignuta i protiv jednog od zamenika Nikolova.

Kako je pojasnila advokat Nikolova Ina Lulčeva, povod je odluka bivšeg bugarskog ministra koji je odbio da Bugarska plaća ruski gas po novoj šemi u rubljama. Nikolov tvrdi da je takav razvoj događaja rezultat „ucena“ „Gasproma“.
„Sve se svodi na to da na kraju Bugarska pristala na ucene 'Gasproma' i Rusije pa je situacija došla do ovoga. Nema smisla da se govori o optužnici i pravnom delu. Pitanje je kakvi će se zaključci izvući iz ovoga“, rekao je Nikolov.
Podsetimo, „Gasprom“ je krajem aprila saopštio da obustavlja isporuke gasa Bugarskoj zbog odbijanja zemlje da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Usledili su pregovori sa SAD o isporukama tečnog prirodnog gasa, dok je, kako su saopštavali mnogi poslanici i stručnjaci, zemlja i dalje nastavila da kupuje ruski gas, ali preko posrednika.
Bivša vladajuća stranka GERB zatražila je prošlog leta od Državne agencije za nacionalnu bezbednost da izvrši proveru zbog sumnje da je Bugarska, nakon prekida direktnih isporuka gasa po ugovoru sa ruskom kompanijom „Gasprom“, koristila posrednike za kupovinu istog, što je povećalo cenu gasa za skoro 30%.
Bivši ministar energetike Rumen Ovčarov saopštio je u novembru da je Bugarska morala da preplati više od 400 miliona evra zbog obustave isporuka od „Gasproma“.
Kompresorska stanica gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
SVET
Bivši ministar energetike Bugarske: Preplatili smo gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala