- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši ministar energetike Bugarske: Preplatili smo gas

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica gasovoda
Kompresorska stanica gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Sporazum sa Turskom o isporukama gasa pokriva samo trećinu gasa koji je potreban Bugarskoj, izjavio je Bugarskoj nacionalnoj televiziji bivši bugarski ministar energetike Rumen Ovčarov.

„Bugarska je u zabludi jer i Grčkoj i Turskoj plaća kako bi efikasno koristili terminale, a bez obzira na sve to Bugarska dobija ruski gas. Zato što smo... prošle godine preplatili milijardu nakon odustajanja od 'Gaspromovih' isporuka“, rekao je on.

Početkom januara je bugarski operater „Bulgargas“ potpisao sa turskom kompanijom „Botas“ ugovor o isporuci tečnog prirodnog gasa u narednih 13 godina. Prema rečima ministra energetike tehničke vlade Rosena Hristova, Bugarska time dobija dostup turskim terminalima i može da kupuje prirodni gas od svih svetskih proizvođača i da ga istovari u Turskoj.
Prema mišljenju protivnika ugovora, Bugarska na taj način dobija mogućnost da kupuje ruski gas. Ona je krajem aprila prestala da dobija direktne isporuke gasa od „Gasproma“ zbog toga što je odbila da plaća gas po novoj šemi, a krajem prošle godine je ugovor sa ruskom kompanijom istekao. Hristov je na tu kritiku izjavio da nije reč o kupovini ruskog ili bilo kog drugog gasa, jer Bugarska, zahvaljujući ugovoru, samo rezerviše kapacitete terminala.
Bivši ministar Bugarske Ovčarov se ne odnosi prema ugovoru sa kompanijom „Botas“ kritički. Obratio je pažnju na to da niko ne otkriva finansijske parametre tog sporazuma. Napomenuo je da su gubici za Bugarsku nekoliko milijardi evra i istakao da je veoma loše što zemlja nema doslednu politiku u energetici.
Logo kompanije „Lukoil“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
RUSIJA
Bugarska opozicija: Evroatlantisti žele da nacionalizuju ruski „Lukoil“ – to je pljačka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala