- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska opozicija: Evroatlantisti žele da nacionalizuju ruski „Lukoil“ – to je pljačka

© Sputnik / Ilya PitalevLogo kompanije „Lukoil“
Logo kompanije „Lukoil“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
Pratite nas
Evroatlantisti u parlamentu Bugarske žele da nacionalizuju rusku rafineriju „Lukoil“, ali ne bi dozvolili pljačku kada bi se radilo o termoelektranama koje su u američkom vlasništvu, tvrdi bugarska opozicija.

Bugarski parlament podržao je predlog zakona o zabrani izvoza goriva i drugih naftnih derivata proizvedenih od ruske nafte – takvi proizvodi se mogu isporučivati samo Ukrajini. Pored toga, na predlog stranke Demokratska Bugarska, država će u kriznoj situaciji moći da kontroliše rusku rafineriju nafte „Lukoil Neftohim“ koja se nalazi u Burgasu.

Usledila je reakcija opozicije – predstavnici stranke Preporod ocenili su da je predloženi nacrt zakona pokušaj da se nacionalizuje rafinerija. Prema rečima poslanika Conča Ganeva, takvi predlozi izgleda imaju za cilj da dovedu rafineriju u situaciju da više ne može da prodaje svoje proizvode i da proglasi bankrot.
Stranka Demokratska Bugarska je, kao odgovor na optužbe, saopštila da se ne radi o nacionalizaciji. Poslanik Ivajlo Mirčev optužio je stranku Preporod za promovisanje ruskih interesa, istakavši da njegova partija ne namerava da dozvoli „Lukoilu“ da „zemlji zavrće ruke“.
Međutim, lider stranke Preporod smatra da planovi Demokratske Bugarske da uspostavi državnu kontrolu nad rafinerijom „Lukoil Neftohim“ liče na pljačku.

„Pokušaj da se ukrade rafinerija je veoma 'evroatlantski način'“, ocenio je on.

Kostadinov je podsetio na takozvane „američke“ termoelektrane u Bugarskoj – „Marica Istok 1“ i „Marica Istok 2“. Bugarska je krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina veći udeo u vlasništvu tih preduzeća prodala američkim kompanijama.
Po mišljenju političara, niko ne bi dozvolio državnu kontrolu ili „pljačku“ kada bi se radilo o „američkim“ termoelektranama.
„Šta će se desiti ako se promeni vlast i ako neko odluči da ukrade dve američke termoelektrane? Kako bi odreagovali evroatlantisti?“, upitao je Kostadinov.
„Marica Istok” je najveći energetski kompleks u jugoistočnoj Evropi koji se nalazi u Starozagorskoj oblasti u južnoj centralnoj Bugarskoj. Objekat ima nekoliko rudnika, fabrike za preradu i sopstvenu železničku mrežu.
Radi se o tri termoelektrane: “Marica Istok-1”, “Marica Istok-2” i “Marica Istok-3”. “Marica Istok-2” pripada Bugarskoj, dok su ostale dve krajem devedesetih godina kupili Amerikanci.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SVET
Bugarski poslanik: Gas u Bugarskoj je 15 puta skuplji nego u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala