- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski poslanik: Gas u Bugarskoj je 15 puta skuplji nego u Srbiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Vodeće bugarske partije GERB i „Nastavićemo promene“ optužuju se međusobno zbog previsokih cena gasa, tvrdeći da je taj energent mnogo skuplji u toj zemlji nego u Srbiji.
GERB tvrdi da se partija „Nastavićemo promene“ obogatila na osnovu ugovora s posrednicima za kupovinu ruskog gasa u 2022. godini, dok „Nastavićemo promene“ optužuje GERB da je zaključio nepovoljan dugoročni sporazum s Gaspromom, u vreme kada je premijer bio lider te partije Bojko Borisov.
Prema rečima poslanika partije „Nastavićemo promene“ Venka Sabruteva, tokom 2019. i 2020. godine direktne isporuke ruskog gasa koštale su Bugarsku mnogo više nego što na evropskoj berzi. On je dodao da je tada cena gasa u Srbiji bila četiri puta manja nego u Bugarskoj.
Poslanik GERB-a Deljan Dobrev je negirao ove optužbe i dodao da partija „Nastavićemo promene“ pokušava da manipuliše javnim mnjenjem i da mu odvuče pažnju s „ugovora s posrednicima“ preko kojih je Bugarska nastavila da kupuje ruski gas i nakon aprila prošle godine, kada je odlučila da odbije plaćanje tog energenta u rubljama i faktički odustala od direktnih isporuka u skladu s ugovorom.
Cena gasa u Bugarskoj je i dalje veoma visoka, rekao je Dobrev, a na pitanje voditeljke da li je ta zemlja zaista ranije plaćala gas četiri puta više nego Srbija, on je odgovrio da je cena tog energenta u Bugarskoj sada 15 puta veća nego u Srbiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala