- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u Donbasu - Sputnik Srbija

UŽIVO Poruka iz Zaporoške oblasti: Naša vojska spremna će dočekati nemačke i američke tenkove

Pratite nas
U toku je 349. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk, dok se linija fronta u Zaporoškoj oblasti stabilizovala. Ukrajinske snage su gađale trafostanicu u Novoj Kahovci, zbog čega je grad ostao bez struje i vode.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:46 07.02.2023
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da Ukrajina ne vrši napade na rusku teritoriju, a Kijev oružje koje je isporučio Zapad koristi za odbranu.
„Još jednom o osnovnim stvarima za naše partnere. Ukrajina ne vrši napade na teritoriju Rusije. Oružje koje nam daju saveznici koristi se za odbranu, deokupaciju teritorija i uništavanje neprijateljskih skladišta. Rakete većeg dometa i jurišni avioni neophodni su za efikasnu protivofanzivu Oružanih snaga Ukrajine“, napisao je Podoljak na svom Tviteru.
21:46 07.02.2023
Ranije najavljena isporuka 14 tenkova „leopard 2“ Ukrajini biće realizovana do kraja marta, izjavio je tokom posete Kijevu nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.
Ministar je u intervjuu izdanju „Bild“ takođe rekao da se lično upoznao sa ukrajinskim posadama koje će dobiti tenkove i koje će uskoro otići u Nemačku na obuku.
21:20 07.02.2023
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom posete Kijevu dao je intervju „Bildu“ tokom kojeg ima neumesne komentare na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da bi svet bio bolji bez njega.
"Nesumnjivo i apsolutno", odgovorio je Pistorijus na pitanje novinara.
21:17 07.02.2023
Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju višecevnih bacača raketa „hajmars“ i drugog naoružanja u vrednosti od 10 milijardi dolara Poljskoj, saopštila je Agencija za bezbednosnu saradnju Ministarstva odbrane SAD.
U saopštenju se navodi da je američki spoljnopolitički resor pored prodaje „hajmarsa“ odobrio i prodaju prateće opreme u navedenoj vrednosti.
Takođe se dodaje da je Varšava ranije tražila od Vašingtona dozvolu za nabavku 18 pomenutih sistema.
20:41 07.02.2023
Nebenzja o izgledima za mir u Ukrajini
Izgledi za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini biće izvesniji kada prestane pumpanje Kijeva oružjem i kada Zapad sasluša šta Rusiju brine, izjavio je na konferenciji za novinare stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
Odgovarajući na pitanje da li će doći do mira u Ukrajini ove godine, Nebenzja je rekao da se „svi nadaju miru“.
19:27 07.02.2023
Zaporoška oblast potpuno je spremna da dočeka nemačke tenkove „leopard“ i američke „abrams“ koji su isporučeni ukrajinskoj vojsci, izjavio je član glavnog saveta regionalne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Za sada nema takvih tenkova na zaporoškom delu linije fronta. Ali vrlo dobro znamo da je to ozbiljno oružje i naša vojska spremna je da ga dočeka potpuno naoružana“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, u Zaporošku oblast su već stupili u službu helikopteri MI-8, klasifikacije „Sapsan“.
„Oni su naoružani velikim brojem vođenih raketa ‘ataka’, kao i raznim tipovima bojevih glava, uključujući termobarične. Zapravo, jedan takav helikopter može da uništi deset tenkova, kao što su ‘leopard’ i ‘abrams’“, naglasio je Rogov.
On je istakao da kakvo god oružje da zapadne zemlje isporuče Ukrajini, sve će se to za „režim Zelenskog“ završiti porazom.
19:08 07.02.2023
Nemačka vlada je i zvanično potvrdila informacije o tome da je Kijevu odobrena isporuka 178 tenkova "leopard 1".

„Federalna vlada isporukom tenkova ‘leopard 1 A5’ pruža podršku Ukrajini kroz evropsko jedinstvo i tesnu saradnju sa međunarodnim partnerima. Koliko će borbenih tenkova biti dostavljeno Ukrajini zavisi od remonta koji moraju da prođu“, navodi se u saopštenju objavljenom sa sajtu vlade.

18:36 07.02.2023
Ukrajinski portal „Strana“ tvrdi da bi ukrajinski vojnici u najskorije vreme mogli da izgube put koji povezuje Artjomovsk sa Slavjanskom. Borci koji ga drže moraju da odstupaju u svakom sukobu sa ruskim snagama.
„Ukrajinska 30. brigada, koja se nalazi kod Bahmuta, nema municiju, pa se povlači kada dođe u sukob sa Rusima, zbog čega bi put Bahmut-Slavjansk mogao biti izgubljen u najskorije vreme“, navodi se u saopštenju portala na Telegramu.
18:20 07.02.2023
Holandija će zajedno da Nemačkom i Danskom isporučiti Ukrajini 100 tenkova "leopard 1" i municiju, saopštila je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.
17:41 07.02.2023
Senat Francuske usvojio rezoluciju kojom se poziva na povećanje isporuka oružja Kijevu
Francuski Senat usvojio je većinom glasova rezoluciju kojom se vlasti zemlje pozivaju da povećaju isporuke oružja Ukrajini.
Prema saopštenju Senata na Tviteru, „ZA“ je bilo 324 glasa, dok je „PROTIV“ bilo 16 glasova.
Inicijator rezolucije je francuski senator, lider grupe u Senatu „Grupa nezavisnih“ Klod Malur.
17:40 07.02.2023
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je bez ranije najave posetio Kijev i tom prilikom je ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu predao je maketu tenka „leopard 2“ čija je isporuka Kijevu ranije najavljena u Berlinu.
„U Kijev je stigao prvi ‘leopard 2’. Biće ih više. Hvala nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, mom kolegi Borisu Pistorijusu i celom nemačkom narodu“, napisao je Reznikov na Tviteru.
16:59 07.02.2023
Nemačka vlada odobrila je isporuku Kijevu 178 tenkova "leopard 1", objavio je "Špigl".
Deo tenkova biće isporučen ovog leta, ali veći deo sledeće godine, navodi "Špigl".
15:59 07.02.2023
Vašington troši na desetine milijardi dolara na Ukrajinu cilju raspirivanja konflikta koji ne odgovara nacionalnim interesima Amerike osim što će biti zadovoljeni apetiti američkih proizvođača oružja, izjavio je republikanski kongresmen Met Gec na zasednju Kongresa.

„Koliko ćemo još da potrošimo na Ukrajinu? Postoji li neka granica? Predsednik Bajden će nam reći kako moramo još mnogo toga da uradimo za Kijev“, rekao je on i dodao da Bela kuća svaki dan prelazi sopstvene crvene linije isporučujući ukrajinskoj vojsci sve jače naoružanje.

„To je eskalacija a mi smo se našli u rukama lidera kojima se ne može verovati... Možemo i moramo da insistiramo na miru“, rekao je kongresmen.
Podsetimo, Bajden će danas u Kongresu održati govor o stanju nacije a jedna od glavnih teme njegovog obraćanja biće obnavljanje američke liderske uloge u svetu na primeru sukoba u Ukrajini i strateškog suparništva s Kinom.
15:17 07.02.2023
Amerika u decembru povećala i izvoz i uvoz iz Rusije
Sjedinjene Države su u decembru prošle godine povećale izvoz u Rusiju na 112,8 miliona dolara u poređenju sa 62,6 miliona koliko je ostvareno u novembru, a kada je reč o uvozu on je u poslednjem mesecu prošle godine povećan na 638,4 miliona dolara dok je u novembru ta brojka iznosila 594,3 miliona dolara.
Zbog antiruskih sankcija pokazatelji su, međutim, daleko niži nego u decembru 2021. godine kada je američki izvoz u Rusiju iznosio 547,3 miliona dolara, a uvoz iz Rusije – skoro 1,9 milijardi dolara.
15:08 07.02.2023
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Brifing ruske vojske: Ukrajinske snage trpe gubitke u više pravaca
13:03 07.02.2023
Kijev priprema drugu liniju odbrane u LNR uoči povlačenja
Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR uoči mogućeg povlačenja, saopštio je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov za televiziju „Rusija 1“.
„Mislim da je nedvosmisleno pitanje da će ukrajinska vojska morati da se povuče. Pripremaju položaje, drugu liniju odbrane, pripremaju ešalon. Međutim, mislim da i oni sami shvataju da će morati da se povuku. Protivnik aktivno radi na podizanju drugog ešalona linije odbrane“, rekao je Alaudinov.
Kako je dodao, Kijev pokušava da zadrži položaje te stoga prebacuje rezerve i iz pravca Harkova i Hersona, ali trpi velike gubitke.
„Situacija se razvija veoma povoljno u zoni naše odgovornosti. I mi napredujemo, kao i naši susedi sa leve strane, DNR. Juče je zauzeto veoma ozbiljno uporište", rekao je Alaudinov.
12:43 07.02.2023
Njujork tajms: Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, vojnici se žale na manjak oružja i municije
Američki list Njujork tajms prenosi da je ukrajinska vojska pretrpela teške gubitke u Donbasu, kao i da se vojnici žale na nedostatak oružja i municije.
List navodi da je u jednoj od bolnica blizu fronta, na teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, mrtvačnica bila prepuna tela ukrajinskih vojnika, dok su u drugoj bolnici nosila sa ranjenicima stajala čak i u hodnicima, kao i da su gotovo celog dana pristizala vozila hitne pomoći.
„Ukrajinski vojnici, izmučeni posle gotovo 12 meseci žestokih borbi... govore d imaju tenkove i artiljeriju, ali da ni jednog, ni drugog nemaju dovoljno, a da municije imaju mnogo manje nego protivnik“, navodi list.
11:53 07.02.2023
Kijev: Možemo da napadamo ciljeve u Rusiji i oružjem naše proizvodnje
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da ukrajinska vojska može da izvodi napade na ciljeve na teritoriji Rusije uz pomoć oružja koje je proizvedeno u Ukrajini.
„Što se tiče ruske teritorije, niko nam ne zabranjuje da uništavamo ciljeve uz pomoć oružja proizvedenog u Ukrajini. Imamo li takvo oružje? Da“, rekao je Danilov televizijskom kanalu Si-En-En.
SAD su objavile da će Ukrajini isporučiti novu vojnu pomoć u vrednosti od 2,2 milijarde dolara. Novi paket obuhvata protivvazduhoplovne sisteme i rakete velikog dometa za višecevne raketne sisteme HIMARS, saopštio je Pentagon.
Američki vojni resor je saopštio da prepušta Kijevu da sam razmotri mogućnost da li će dalekometne projektile koristiti za napade na Krim.
11:25 07.02.2023
Šojgu: Ruske snage oslobodile Soledar, uspešne operacije u području Ugljedara i Artjomovska
Oružane snage Rusije su u pravcu Donjecka i Zaporožja oslobodile Soledar, Kleščejevku, Podgorno, Krasnopolje, Blagodatno, Lopkovo i Nikolajevku, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Trenutno se uspešno razvijaju vojne operacije u području Ugljedara i Artjomovska“, dodao je on.
11:22 07.02.2023
Kijev uveren da je „pitanje vremena“ kada će dobiti lovce F-16 od SAD
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da će SAD isporučiti Ukrajini lovce F-16, te da je to samo „pitanje vremena“.
„To je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti F-16... Oni će sigurno biti dostavljeni... Nažalost, za sada mi gubimo ljude“, rekao je Danilov za televizijski kanal Si-En-En.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala