- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto ostrvo drugi put nije imalo sluha za „Ludaka“

© AFP 2023 / OLI SCARFFMarselo Bjelsa
Marselo Bjelsa - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Čuveni argentinski stručnjak Marselo Bjelsa (67) obeležio je januar u engleskom fudbalu. Malo je nedostajalo pa da sedne na klupu premijerligaša Evertona, ali se klub iz Liverpula na delu uverio u njegove principe od kojih ne odustaje ni za milimetar.
Popularni „Ludak“ sleteo je krajem januara u London odakle je produžio u Liverpul na završne pregovore sa klubom sa „Gudison Parka“. Izgledalo je da je sve dogovoreno, jer je Marselo potegao put čak iz Brazila.
Nekadašnji trner Lidsa trebalo je da nasledi Frenka Lamparda na klupi „Karamela“ u pokušaju da sačuva trofejni klub u elitnom rangu engleskog fudbala, međutim...
Tokom pregovora sa upravom Evertona, Bjelsa je istakao da ne poznaje dovoljno igrački kadar i da mu je za upoznavanje potrebno tri ili četiri meseca. Inače, Argentinac nikada u karijeri nije preuzimao klub usred sezone, uvek je kretao od početka.
Bjelsa je ponudio upravi Evertona da preuzme razvojni tim do 23 godine i u nastavku sezone prati utakmice prvog tima kako bi se podrobnije upoznao sa snagom igračkog kadra. Takođe, tražio je angažman i za osmoricu svojih pomoćnika koji ga prate u svim klubovima, ali na Gudisonu na to nisu pristali.
Umesto Bjelse, odlučili su se za Šona Dajša, nekadašnjeg trenera Barnlija, koji je debitovao minulog vikenda na klupi čuvenih „Karamela“ pobedom nad liderom Arsenalom od 1:0.
Argentinac se, na oduševljenje navijača Lidsa, koji i dalje žale zbog njegove smene posle prelepe tri i po sezone (u kojima je vratio „Bele“ u elitu posle 16 godina), vratio kući u Rozario gde će sačekati neku novu priliku za posao.

Potegao bombu na svoje navijače

Marselo Bjelsa je poznat u svetu fudbala pod nadimkom „Ludak“ (El Loco - na španskom). Iako nikada u karijeri nije vodio velike timove, mnogi ga smatraju najboljim trenerom na svetu, a među učenicima koje je inspirisao su Pep Gvardiola, Dijego Simeone i Maurisio Poketino.
Njegova autobiografija pod naslovom „Kvalitetno ludilo: Život Marsela Bjelse“, privukla je pre nekoliko godina izuzetnu pažnju javnosti zbog detalja koji su u njoj opisani.
Marselo voli da kaže da „umre posle svakog poraza“ i izgleda da je svojevremeno zaista bio spreman za to, pošto je izvukao ručnu bombu pred tvrdokornim navijačima svog kluba Njuels Old Bojsa posle ponižavajućeg poraza od San Lorenca od 6:0 u okviru Kopa Libertadores 1992. godine.

„Umro bih posle svakog poraza, a ta nedelja je bila paklena. Kada se dogodi poraz takve magnitude, zaključak je da je trener najodgovorniji“, ispričao je Bjelsa.

To je shvatio ubrzo posle poraza. Pripadnici huliganske bande Njuelsa pojavili su se na vratima njegovog doma u Rozariju jedne večeri. Bilo ih je oko 20, tražili su da izađe i suoči se s njima. To je i uradio, izašao je držeći ručnu bombu u ruci.
„Ako ne odete odmah, aktiviraću je. I otišli su odmah“, ispričao je Bjelsa.

Ludilo koje isijava iz očiju

Ovu priču je potvrdio kasnije i jedan od navijača koji je bio prisutan te večeri u intervjuu jednom argentinskom listu.
„Ludilo mu je isijavalo iz očiju. Niko nije smeo da ga pogleda, svi su buljili u bombu u njegovoj ruci. Očekivali smo da izađe pred nas s puškom, nikako s bombom“, ispričao je navijač.
Najveća ljubav Marsela Bjelse je njegov nekadašnji klub Njuels Old Bojs iz njegovog rodnog grada Rozarija, na jugu Argentine.

Otac „Turčin“ koji ne podnosi Marsela

Bjelsin otac Rafael, zvani „Turčin“, bio je navijač gradskog rivala Rozario Sentrala i često se svađao sa sinom jer je mrzeo njegov stil fudbala.
To je veliko rivalstvo, a koliko ogromno neka posvedoči i detalj iz intervjua koji je 1998. godine Bjelsin otac dao jednom argentinskom listu.
„Nikada nisam video Marsela kako igra, ni kako trenira svoj tim. Nije da ne volim fudbal, to je samo zato što sam navijač Sentrala i što volim nešto drugačiji stil, sa mnogo manje markiranja i presinga. Pričamo o tome svaki put kada dođe kući. Marselo ima svoje viđenje svega i kaže da mora da trenira svoj tim da pobedi“, rekao je Rafael Bjelsa.
Inače, stadion Njuels Old Bojsa nosi ime „Marselo Bjelsa“, a pre nekoliko godina je kao trener Lidsa donirao dva miliona evra od zarade za izgradnju klupskog internata u kome će stasavati novi argentinski talenti.
Ipak, ono što je najveća veličina Marsela Bjelse je njegova fudbalska zaostavština, a privilegiju da postanu deo nje ipak neće imati objektivno napaćeni navijači Evertona.
Njihova uprava nije imala sluha za ovog fudbalskog genija.
Dušan Tadić, Ajaks - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
SPORT
Velikan u krizi kakva se ne pamti – ni Tadić nema rešenje: „Izgubili smo se“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala