- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li Luka zaista dobija neophodnu pomoć?

© AP Photo / LM OteroLuka Dončić
Luka Dončić - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Kao grom iz vedra neba je stigla informacija da će Luka Dončić dobiti saigrača sa šampionskim titulama. Kajri Irving, jedan od najboljih plejmejkera svih vremena, ali posve najćudljiviji lik NBA lige, obući će dres Dalasa, ali nije jasno kako će sve to izgledati.
Irving je u ligu stigao kao igrač Klivlenda i sa tom ekipom je postao šampion, kada se u tu ekipu vratio Lebron Džejms, ali je potom usledio niz selidbi.
Nigde Irving nije uspeo da pronađe sebe, malo je nedostajalo i da dobije doživotnu zabranu igranja u NBA ligi zbog neprikladnih komentara, a poslednja u nizu dramatičnih epizoda dogodila se kada je zatražio da ode iz Bruklina.
Prva i najkonkretnija je bila ekipa Dalasa za koju se već neko vreme govori da želi da Dončiću obezbedi jednog vrhunskog saigrača kako bi se povećale šampionske ambicije – ali, da li je to uopšte moguće?

Podrška ili ne baš?

„Trejd za Irvinga je pokušaj Dalasa da učini Luku srećnim. Takođe oni vide daje liga prilično otvorena i da je vredno kockati se. Istovremeno, Bruklin je završio sa ambicijama za ovu sezonu, a Kajri nema ideju ko je. Nadam se da će to shvatiti“, prokomentarisao je legendarni trener Džordž Karl.
Prilično oštro, ali i prilično tačno, što je Karl i morao dodatno da obrazloži.
„Kajri misli da je neko poput Karima Abdul Džabara ili Mahmuda Abdul Rafa. Ali, on nije ni niko od njih dvojice. Nije ni blizu!“, naveo je Karl.
Problem u vezi sa Irvingom je njegov karakter, prečesto preuzima stvari na sebe, uglavnom u napadu, u odbrani je gotovo nevidljiv i lako ga je napasti imajući u vidu njegovu fizičku konstuciju.
Kako se Dončić profilisao kao sličan igrač, pitanje je kako će njih dvojica moći da se snađu zajedno na terenu, uprostimo – da li će im biti dovoljna jedna lopta?

Šta kažu brojevi?

Irving je navikao da bude lider u svojim ekipama i iz sezone u sezonu podiže broj lopti koje troši, prosečno uzima više od 20 šuteva po meču, a ove takmičarske godine je šutirao i najviše trojki u karijeri, 8,7 po utakmici.
Procenti nisu loši, blizu je najboljih u karijeri, ali je zato smanjio broj asistencija i ima 5,3 u proseku što dovoljno govori o tome koliko je bio usmeren na svoj poenterski učinak, više nego na igru ekipe.
Sa druge strane i Dončić ima svoje najveće brojeve potrošnji lopti u karijeri, iz igre prosečno šutira više od 22 puta po meču, a smanjio je broj trojki, jednu manje pokušava nego prethodne takmičarske godine, za ukupno 7,8.
Najvažnija Dončićeva promena u odnosu na ostatak karijere je broj poena, ubacuje čak 33,4 po utakmici, što je značajno više od svog proseka.

Element trenera

Čini se da Irving ima probleme sa poštovanjem autoriteta, ali to ne bi trebalo da bude problem u Dalasu gde dolazi u ruke Džejsona Kida, jednog od najboljih plejmejkera svih vremena i aktuelnog trenera te ekipe.
Kid je još kao košarkaš stekao reputaciju ozbiljnog, ali pomalo nestabilnog lika, a kao trener nastavlja sa tom praksom, uz još veći razlog za to spram svoje aktuelne uloge.
Baš kao takav Kid bi mogao da ubaci Irvinga u pravi kolosek i iz njega izvuče najbolje, odnosno kako bi trener Karl rekao, da mu pomogne da se pronađe u kompletnom sistemu.
Sa druge strane, ćudljivost obe strane može da bude i dvosekli mač jer Irvingu malo treba da odustane od projekta i pogleda u svom pravcu kako bi sebi pronašao bolju sredinu i značajniju ulogu.
Tako je bilo redom u Klivlendu, Bostonu i Bruklinu i čini se da je krajnje vreme da se sa tom praksom prekine, ukoliko Irving bude želeo da bude upamćen kao vrhunski košarkaš, a ne kao svadljivac spreman na „bežaniju“ u svakom momentu.
Kevin Durent (levo) i Kajri Irving - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SPORT
Bombastično pojačanje stiže u Teksas – da li će Luka biti „žrtva“?
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SPORT
Pamtiće se duel Jokića i Bogdanovića – Amerika ponovo mora da se pokloni Somborcu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala